Mozaik

December 4-től téli szezonális ellenőrzést tart a Nébih

györkő zsombor
györkő zsombor
A csaknem egy hónapos ellenőrzés célkitűzése a téli ünnepi időszak legnépszerűbb termékeinek és vendéglátóhelyeinek ellenőrzése.

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár december 4. és 31. között országos téli szezonális ellenőrzést rendelt el. Az ellenőrzéseket – a korábbiakhoz hasonlóan – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, melyben a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek, írta honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az ünnepi időszaknak megfelelően a húsok előállítását és forgalmazását helyezik az ellenőrzések fókuszába. A szakemberek továbbá figyelemmel kísérik az élőhal és édesipari termékek kereskedelmét, valamint az adventi vásárokra kitelepült vendéglátóhelyek működését, a borászati és alkoholos termékeket minőségét és a téli madáreleségeket is

– fejtette ki az államtitkár.

Az államtitkár elmondása szerint a hús-és húskészítmény előállítás tekintetében többek között a vágóhidakat és daraboló üzemeket ellenőrzik. A forgalmazásnál a hiper- és szupermarketeket, a szaküzleteket, a nagykereskedelmi egységeket kísérik figyelemmel. Az édesipari termékek esetében az ünnephez kapcsolódó szaloncukrokat vizsgálják. Az élőhal árusítás során az állatvédelmi kritériumok megvalósulását is figyelik az ellenőrök.

Az államtitkár arról is tájékoztatást adott, hogy az adventi rendezvényeken kitelepült vendéglátóknál többek között a higiéniai szabályok betartását, vizsgálják a szakemberek. A forralt bor forgalmazásánál pedig többek között utánanéznek az előállításhoz használt alapanyagok eredetét igazoló dokumentum meglétének.

A téli szezonális mustrát a Nébih koordinálja. A cél mindenekelőtt az, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból is nyugodtan teljenek az ünnepek.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik