Mozaik

Szánkózók pusztítják a védett homokbuckákat

Facebook / Kolon-tó
Facebook / Kolon-tó
A természetvédelmi terület nem szánkópálya.

Megérkezett az idei első hó a kiskunsági Kolon-tóhoz – írták a tó Facebook oldalán.

A Kiskunság változatos élőhelyének háborítatlanságáért aggódó természetvédők úgy érezték, elérkezett az ideje, hogy ismét figyelmeztessék a szabálytalankodókat.

Korábban az ország számos természetvédelmi területén előfordult, hogy felelőtlen motorosok végigszántották az értékes NATURA 2000-es területeket. Télen sem pihenhetnek sokat a magyarországi természetvédők, a szánkózók is komoly kárt tehetnek a rendkívül érzékeny védett gyepeken.

A kunsági természetbarátok hangsúlyozták, hogy a bikatoroki homokbuckák fokozottan védett terület, ahogy azt a táblák és a korlát is jelzi a látogatók számára. Továbbra is tilos szánkóval közlekedni a buckákon. A szánkózás nagyon komoly bolygatással és zavarással jár a fokozottan védett homoki gyepeken.

Facebook / Kolon-tó

A bejegyzésben kiemelték, hogy aki télen bebarangolja a Bikatorok tanösvényt, annak mindenképpen ügyelni kell arra, hogy ne térjen le a tanösvényről.

A Kolon-tó állatvilága rendkívül sokszínű, a vizében olyan védett halfajok élnek mint a lápi póc és a réti csík. A tó partján megfigyelhetjük a fülemülesitkét, a nádirigót, a cserregő és foltos nádiposzátákat. A nádas mellett fontos madárélőhelyek a nedves gyepek is, a ludak mellett gyakoriak a kócsagok, gémek, bíbicek és cankók.

Kapcsolódó
Sarki búvárt fotóztak a Kolon-tóban
A tó alacsony vízszintje miatt búvárkodni kevés lehetősége adódik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik