Mozaik

Közel kétmilliót fizettek egy Arany Bibliáért

Pixabay
Pixabay
Számos könyvritkaság borsos áron talált új gazdára az árverésen.

Csaknem kétmillió forintért kelt el egy Klasszikus Arany Biblia egy könyvárverésen – írta az MTI.

Komoly összegeket fizettek az antikvárium.hu aukcióján egy-egy könyvritkaságért.

Az először 1897-ben megjelenő kétkötetes Klasszikus Arany Biblia kiállításában is ritkaság. Ez az első olyan magyar bibliakiadás, amelyet színes képekkel illusztráltak. A kötetpárban híres festőművészek többek között Tiziano, Rubens, Raffaello, Leonardo Da Vinci, Rembrandt bibliai eseményeket megjelenítő képeinek reprodukciói szerepelnek.

A világhírű festők műveivel illusztrált Arany Biblia 1 millió 960 ezer forintért cserélt gazdát.

Az Arany Biblia mellett más ritkaságok is szépen szerepeltek. Szenczi Molnár Albert testamentumos, zsoltáros könyvéért másfél millió forintot, Petőfi Sándor egyetlen regényéért pedig 700 ezer forintot fizettek a gyűjtők.

Pixabay

Szenczi Molnár Albert Az mi urunc Jesus Christusnak uy testamentoma című 1607-ben megjelent kötete az Újtestamentumot és a Szent Davidnac soltari… című zsoltáros könyvet tartalmazza. A hóhér kötele Petőfi Sándor egyetlen regénye, amit 1846-ban szülei szalkaszentmártoni fogadójában írt. A regényben egy hetvenéves aggastyán, Andorlaki Máté mondja el élete történetét, amelyben szerelem, gyűlölet, bosszú és vérmes fordulatok egyaránt megtalálhatók.

Más kiadványokért is szép summát fizettek a könyvbarátok, Antonio Bonfini Historia Pannonicája például 191 ezer forintért kelt el az aukción. Bonfini Mátyás király megbízásából, 1488-ban kezdett bele az eredetileg Rerum Hungaricum decades című történelmi munka megírásába, amelynek vezérfonala a Thuróczy-krónika volt. Az itáliai humanista csaknem egy évtizedig, 1497-ig dolgozott a művön, ami évszázadokra meghatározta a magyar múltról való felfogást. A most felbukkant, kölni kiadású példány 1690-ben jelent meg.

Az árverésen jól szerepelt még Fekete István 1965-ös Vuk című könyvének dedikált, első kiadása, valamint a Csí 1944-es kiadása és Csukás István Oriza-Triznyák – Mirr-Murr kalandjaiból című könyve. Utóbbi 42 ezer forintért cserélt gazdát.

Kapcsolódó
Ezért olyan különleges a könyvek illata
Ismerd be, te is szagolgattad már a könyvek lapjait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik