Mozaik

Különleges 19. századi zászlót találtak Makón

József Attila Múzeum
József Attila Múzeum

A József Attila Múzeumban egy különleges lobogót megmentésén dolgoznak, ami évtizedeken át hevert egy ládában a múzeumban, oda pedig valószínűleg egy padlásról került – számolt be a hírről a Délmagyarország.

A Makói Ipartársulat 19. századból származó zászlójáról van szó, ami 2 méter magas, 180 centi széles, anyaga selyempaszomány, az alapszíne zöld, a széleit pedig rojtok díszítik.

Ami különösen érdekessé teszi: mindkét oldalán egy-egy olajfestmény látható.

A múzeum korábban sikeresen pályázott a gyűjteményében lévő bútorok, festmények felújítására, textíliát azonban eddig még nem restauráltatott. Igaz, zászló nem is nagyon van a kollekcióban. Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató szerint a lobogók ritkán élik túl az idők viharait. Azt Forgó Géza történész-muzeológus javasolta, hogy ezt a relikviát próbálják meg rendbe hozatni.

Az intézmény idén nyáron nyújtott be pályázatot ezzel a céllal a Nemzeti Kulturális Alaphoz, és nyert is 700 ezer forintot. A munkát jövő tavasszal a Kemenesmihályfán  élő neves textilrestaurátor, Kopcsányi Mercédesz Írisz fogja elvégezni. A múzeumi szakma őt többek között arról ismeri, hogy ő hozta rendbe Szendrey Júlia legyezőjét.

Miután visszakerül Makóra, az állandó tárlaton, üveglap mögött fogják a közönség elé tárni.

Kapcsolódó
Indigókék virágálmokat őriznek az ország egyetlen kékfestő múzeumában
Egy ősi mesterségről mesélnek a Pápai Kékfestő Múzeum kincsei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik