Mozaik

Így segíthetünk az ünnepek után megmaradt étellel

Pexels
Pexels
Élelmiszer ne legyen szemét!

A felmérések szerint Magyarországon minden negyedik ember nélkülöz, ezzel szemben pedig évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki. A szemétbe került ételek mennyisége a karácsonyi és szilveszteri ünnepek után a legnagyobb.

Hogy az élelmiszer ne a szemetesbe, hanem jó helyre kerüljön, több lehetőségünk is van a cselekvésre.

Egészen biztosan ismerünk, látunk a környékünkön rászoruló vagy hajléktalan embert. Szólítsuk meg, ajánljuk fel neki az ételt. Ha otthontalan, akkor csomagoljunk neki eldobható evőeszközt és szalvétát is és lehetőség szerint melegen adjuk át az ennivalót.

Ha több étel maradt, akkor a nappali melegedőkben is biztosan szívesen fogadják.

Több településen is található már ételmentő doboz, melybe be lehet tenni a megmaradt ételeket. Érdemes felcímkézni a csomagot aszerint, hogy mi van benne és mikor készült.

Ha nem találunk más lehetőséget, hagyjuk egy forgalmas helyen, például tömegközlekedési csomópontnál, aluljárónál, ahol hamar megtalálja valaki az otthagyott ételt – ekkor is írjuk rá, hogy mi van benne.

Nem a legjobb megoldás, de ha nincs más, a legegyszerűbb, ha egy kuka mellé tesszük az ételt egy jól lezárt dobozban. Természetesen itt is legyen rajta felirat, biztosan hamar lesz gazdája.

És – bár ezzel csak saját magunkon segítünk – de a saját részre lefagyasztás sem elvetendő, lehet, hogy most azt mondjuk, egy életre elég volt a bejgliből vagy a töltött káposztából, de pár hét múlva újra szívesen fogjuk enni.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik