Mozaik

Tündéri és fehér az év vadvirága

facebook/év vadvirága
facebook/év vadvirága
A három jelölt faj főként vízi, illetve vízközeli élőhelyekhez kötődött.

Az Év vadvirága kezdeményezés célkitűzése a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása. A hazánkban 2010-ben magánkezdeményezésként indult mozgalom 2021-ben a hét fős kuratórium mellett kiegészült a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület (VKTE) és a Magyar Biológiai Társaság (MBT) szakembereivel.

A 2024-es Év vadvirága szavazáson a három jelölt faj főként vízi, illetve vízközeli élőhelyekhez kötődött, így megtalálhatók álló- és lassú folyású vizekben, mocsarakban, árterekben és nedves réteken egyaránt.

A három jelölt a csodaszép virágokkal rendelkező fehér tündérrózsa (Nymphaea alba), a különleges életmódú vízipáfrány, a vízi rucaöröm (Salvinia natans) és a meglehetősen termetes mocsári aggófű (Senecio paludosus) volt.

A szavazás lezárult, a szervezők január 8-án kihirdették a végeredményt. Az Év vadvirága megtisztelő címet 2024-ben a fehér tündérrózsa érdemelte ki!

A beérkezett szavazatok megoszlása a következő volt: fehér tündérrózsa (47%), vízi rucaöröm (33%), mocsári aggófű (20%).

Kapcsolódó
Gigantikus méretű a világ legnagyobb tündérrózsája
Levele meghaladja a 3 métert, virágai kinyílva 36 centisek is lehetnek. Új Guinness-rekord.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik