Mozaik

Magányos téli vendég szárnyalt a Kardoskúti-pusztán

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
A cigánycsuk áttelelése azért érdekes, mert elsősorban ízeltlábúakat, esetenként apróbb csigákat fogyaszt, ezekből pedig télen nagyon kevés van.

Áttelelő cigánycsukot figyeltünk meg január elején a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. Ez a verébhez hasonló méretű madár gyakori költőfaj errefelé, de telelő példányok viszonylag ritkán fordulnak elő

– írta honlapjába a Körös-Maros Nemzeti Park.

A cigánycsuk rövid- illetve középtávú vonuló, a telet a Szahara és a Száhel-övezet oázisaiban, vagy a Földközi-tenger vidékén tölti. Enyhébb teleken azonban hazánkban is akadnak olyan példányai, amelyek nem indulnak útnak. Áttelelő egyedekkel jellemzően inkább az ország déli részein találkozhatunk, mivel itt melegebb van.

A Kardoskúti-pusztán január első napjaiban figyeltünk meg egy példányt. A megyehatári kilátó közelében, illetve a KMNPI Sóstói Állattartótelepéhez vezető bekötőút melletti kilátó közelében is felbukkant. Természetesen előfordulhat, hogy a közeljövőben további példányok is szemünk elé kerülnek. A cigánycsuk áttelelése azért érdekes, mert elsősorban ízeltlábúakat, esetenként apróbb csigákat fogyaszt, ezekből pedig télen nagyon kevés van. Ilyenkor tehát az itt maradó cigánycsukok kénytelenek növényi táplálékra – gyommagvakra, bogyókra – váltani

– részletezte a nemzeti park a közleményében.

Miskolczi Tímea Panny

Tavasszal igen korán, már február végén visszaérkeznek telelőhelyükről az első cigánycsukok, de a vonulási csúcsuk március elejére esik. Többségük szeptemberben hagyja el az országot.

Hazánkban természetvédelmi oltalom alatt álló madárfaj, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Kapcsolódó
Magyarországon eddig sosem látott madár jelent meg Kalocsán
Vérvizsgálattal sikerült alátámasztani a madárszenzációt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik