Mozaik

Ezer kilométert repült hazánkig egy gyöngybagoly

Facebook/Sóstó Vadvédelmi Központ
Facebook/Sóstó Vadvédelmi Központ
Az egyedi azonosítóval ellátott madarak visszaolvasása hasznos adatokat szolgáltat a vonuláskutatás tudományának.

Bergerdammból, közel 1000 km megtétele után érkezett hazánkba ez a gyönyörű gyöngybagoly (Tyto alba), melyet tavaly nyáron gyűrűztek meg a német kollégák, írta Facebook bejegyzésében a Sóstó Vadvédelmi Központ.

A Fejér vármegyei Abán találták meg, ahol vélhetően elsodorta egy jármű. Szerencsére nem szenvedett komoly sérüléseket, így néhány nap elteltével szabadon engedtük egy számára idilli helyszínen. Bízunk benne, hogy még hallat magáról ez a szépséges éjszakai vadász

– részletezték, hogyan találtak rá a gyöngybagolyra.

Ez az eset is jó példa arra, hogy az egyedi azonosítóval ellátott madarak visszaolvasása milyen hasznos és nagyszerű adatokat szolgáltat a vonuláskutatás tudományának.

Magyarországon kisszámú fészkelő. Hazai állománya állandó.

Facebook/Sóstó Vadvédelmi Központ

A gyöngybagolynak két alfaja fordul elő hazánkban. A sárgás, narancssárgás mellű alfaj elterjedtebb, míg a fehér mellű alfaj igen ritka, leginkább Dél-Dunántúlon fordul elő, a két alfaj kereszteződései is megfigyelhetők. Szív alakú arcfátyláról könnyen felismerhető. Írisze sötét. Európai állománya csökken, melynek oka elsősorban a tanyasi, extenzív mezőgazdálkodás csökkenése, valamint a külterjes állattartás csökkenése. Jelentős veszélyező tényező a faj számára az utakon történő elütés, a másodlagos mérgezés.

Kapcsolódó
Gyöngybagoly fészkelt a 427 éves harang alatt
Gyöngybagoly fészkel a csegöldi görög katolikus templom tornyában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik