Mozaik

Meddig tart a tél? Jósoltak a medvék

Mikor jön már a tavasz? A Szegedi Vadaspark látogatói pénteken délelőtt a barna medvék kicsalogatásával választ kaphattak erre a kérdésre.

Mint ismert, február első napjaiban sok helyen tartanak medve-napot, kapcsolódva egy régi időjósló hagyományhoz. Eszerint ha február 2-án, gyertyaszentelő napján kisüt a nap, és a medve meglátja az árnyékát, akkor visszamegy a barlangjába, és még negyven napig tart a hideg. Ha viszont borús idő van, akkor a medve kint marad, és rövidesen jön a tavasz.

A Szegedi Vadaspark két medvéje, Mici és Ursula próbára tette időjós képességét. A két termetes állat meglátta az árnyékát a szikrázó napsütésben, ami hosszú telet jelez tehát előre, de biztató lehet, hogy nem rohantak vissza a barlangjukba. Ebben azért szerepet játszhatott, hogy egyebek mellett mézes zsemle és a kakaós csiga várta őket odakint, és gyorsan fel is falták a Tél feliratot mintázó gyümölcsöket is.

Az eseményt élőben közvetítették a park Facebook-oldalán, ezt alább tudod visszanézni:

Kapcsolódó
Rettegnek a medvéktől a horgászok Erdélyben
Előfordult, hogy a horgászok csónakja mellett úszott el egy medve, vagy éjszaka megette a sátor mellett hagyott, halaknak szánt etetőanyagot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik