Mozaik

Rettegnek a medvéktől a horgászok Erdélyben

pixabay
pixabay
Előfordult, hogy a horgászok csónakja mellett úszott el egy medve, vagy éjszaka megette a sátor mellett hagyott, halaknak szánt etetőanyagot.

Habár az éves horgászengedélyek ára nem változott az elmúlt években, a medvék elszaporodása miatt rendre csökkent az azt kiváltók száma az erdélyi Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesületnél, írta a Székelyhon.

A Nagy-Küküllőt, illetve a hegyi patakokat ellenőrizve azt tapasztalják, sok helyen már nincsenek kitaposva a régi, ismert ösvények, hiszen nem járnak arra a horgászok. Az érintettektől kapott visszajelzések alapján egyértelmű, hogy az elszaporodott medvék miatt hódolnak egyre kevesebben a hobbijuknak. Horgászni ugyanis csak csendben lehet, így pedig könnyen szemben találhatjuk magunkat egy inni készülő nagyvaddal.

A szülők már nem merik elvinni gyerekeiket horgászni, főleg ha friss medvenyomokat, esetleg ürüléket is találnak a jól bevált helyeiken. Mindemellett az idősebb korosztály tudja, hogy nem lehet elmenekülni a nagyvad elöl

– mondta a portálnak Mărmureanu-Bíró Leonárd, az egyesület igazgatója.

Ennél is súlyosabb a helyzet a zeteváraljai víztározónál, ahol ugyancsak visszaesett az eladott napijegyek száma.

A helyi kempinget villanypásztorral vette körbe annak működtetője, ami nem is csoda, hiszen olyan nap is volt, amikor egyszerre hét medvét számoltak meg a helyszínen.

Előfordult, hogy a horgászok csónakja mellett úszott el egy medve, vagy éjszaka megette a sátor mellett hagyott, halaknak szánt etetőanyagot. Az sem egyszer történt meg, hogy elvitte valakinek a hűtőtáskáját a sátra mellől

– példázódott az igazgató, aki hozzátette: szerencsére még nem tudnak olyan esetről, hogy a területükön horgászra támadott volna egy medve, de olyanról igen, hogy megpróbált bejutni egy lakókocsiba, vagy éppen sátrat szaggatott szét élelmet keresve.

Mărmureanu-Bíró Leonárd felhívta a horgászok figyelmét, hogy távozásukkor ne hagyjanak ételmaradékokat a pecázás helyszínén, ott tartózkodásuk alatt pedig rejtsék el minél jobban az ételt. Az igazgató azt is hangsúlyozta, hogy szintén a helyszínre vonzza a medvéket az ott hagyott haletető anyag, hiszen annak kellemes az illata, illetve a nagyvadak rendszerint ott kószálnak, ahol korábban már kaptak élelmet.

Kapcsolódó
"Az ember csinált közellenséget a medvéből"
Az erdélyi természetfotós vallja, ha tisztelettel közelednénk a természethez és a nagyvadhoz, akkor a medve-ember konfliktusoknak a töredéke sem fordulna elő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik