Mozaik

Egyedülálló labortechnikával harcolnak magyar kutatók a hamis mézek ellen

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Az új módszer a cukorsziruppal kevert mézek azonosítására is alkalmas.

Új labortechnikai módszer segítheti a hamisított mézek kiszűrését – írta az MTI.

Világszinten egyedi módszert dolgozott ki a méz eredetiségének igazolására a Semmelweis Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. A kutatók új módszere a jelenleg elterjedt vizsgálatoknál gyorsabb, kevesebb előkészítés és vegyszer szükséges hozzá.

A méz az egyik leggyakrabban hamisított élelmiszer a világon. A visszaélés legtöbbször cukorsziruppal történik, amit közvetlenül a mézbe kevernek vagy a méheket etetik vele a gyűjtési időszakban.

A laboratóriumi teszt a méz saját és hozzáadott összetevői között a kisebb eltéréseket is gyorsan és hatékonyan mutatja ki, így alternatívája lehet a jelenleg alkalmazott bonyolultabb és költségesebb módszereknek.

A cél, hogy az új analitikai módszerekkel valamennyi, a méz manipulálására használt eljárást nagyobb pontossággal mutassák ki, és így igazolható legyen a botanikai vagy földrajzi eredet, a hamisítás vagy a túlmelegítés ténye.

A többszáz literes hordókban tárolt mézet a könnyebb kiadagolás érdekében hevítik. Ez akkor okozhat problémát, ha a hevített méz maghőmérséklete a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt 40 Celsius-fok fölé emelkedik. 50-60 Celsius-fokon ugyanis már roncsolódik a mézek alapösszetétele, sérülnek a hőérzékeny vitaminok, antioxidáns összetétele is megváltozik, valamint nemkívánatos anyagok keletkezhetnek.

Pixabay

A kutatók három mézfajtát melegítettek eltérő hőmérsékletekre és ideig, majd a kapott adatokat összegezték. 98 százalék feletti pontossággal azonosították be a hevített mintákat, a kontrollt (melegítetlen minta) pedig 100 százalékkal.

A gyakorlatban alkalmazott módszerekkel szemben a kutatás során vizsgáltak kevesebb előkészítést és vegyszert igényelnek, és gyorsabbak. További előnyük, hogy a kapott adatok ismeretében könnyebb elkülöníteni az egyes méztípusokat.

Kapcsolódó
Lélegeztetőgépre kerülhet a magyar méhészet
Sorra adják fel a méhészek, az olcsó import méz tönkreteszi a hazai termelőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik