Mozaik

Szalamandrabummot videóztak a Kőszegi-hegységben

Lukács Renáta
Lukács Renáta
Tavaszt éreznek a Kőszegi-hegység kétéltűi.

Lukács Renátáról többször írt már a Sokszínű vidék. Az Őrségi Nemzeti Park önkéntes természetvédelmi őre túrái során tapasztalt eseményeket, adatokat megosztja a hivatásos természetvédőkkel.

Az állatbarát foltos szalamandrákról tudósított a közösségi oldalon, immár nem első alkalommal. Renáta a napokban észrevette, hogy a Kőszegi-hegység patakjaiban tömegesen tűnnek fel az élénk színű, “eleven ékszerek”.

Nagyjából ilyenkor szoktak előjönni a telelőhelyükről, persze ez a hőmérséklettől is függ. Ezekben a napokban a nőstények megindulnak a patakok felé lerakni a lárvákat. A Kőszegi Tájvédelmi Körzetben, az Őrségi Nemzeti Park területén készítettem a felvételeket

– mesélte a természetvédő a Sokszínű vidéknek.

Galéria

A kifejlett fontos szalamandra különféle rovarokkal, meztelen csigákkal, százlábúakkal és férgekkel táplálkozik. Az arasznyi kétéltűek tiszta vizű patakok és csermelyek környékén élnek. A téli időszakot telelőhelyükön vészelik át, majd tavasszal előmerészkednek a fagymentes üregekből.

A foltos szalamandra elevenszülő, mozgásképes lárvákat hoz a világra. Lerakásuk tavasszal vagy nyáron történik, patakokba, csermelyekbe. A lárvák 2,5–3 centiméter hosszúak, testük erőteljes, végtagjaik kifejlettek. Vízben élő apró rákokkal, férgekkel táplálkoznak, és 4-5 hónap elteltével átalakulnak szárazföldön élő szalamandrává.

Körülbelül 25-30 szalamandrát észleltem egy 700 méteres szakaszon. Ekkora területen néztem át tüzetesebben, de ennek a többszöröse lehet az avarban, kövek között, fák gyökerei alatt, hotfákban és üregekben

– fejtette ki Lukács Renáta, aki a fotók mellett videót is készített az állatokról.

A foltos szalamandra (az összes hazai kétéltű- és hüllőfajjal együtt) védett, egy-egy példány természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Kapcsolódó
Túrázó természetőrök önkénteskednek a Kőszegi-hegységben
Polgári természetőrök segítenek az Őrségi Nemzeti Park munkatársainak a Kőszegi-hegységben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik