Életmód

Túrázó természetőrök önkénteskednek a Kőszegi-hegységben

Lukács Renáta
Lukács Renáta
Értékes információkkal és adatokkal szolgálnak a polgári természetőrök.

Árnyas erdő rejtekében lesni a vadakat, hallgatni a vidék csendjét és megőrizni az élet sokszínűségét. Mindezt önként és lelkesen végzik azok a polgári természetőrök, akik munkájukkal segítenek a magyarországi nemzeti parkok hivatásos szakembereinek.

Jelzik, ha „helyzet van”

Magyarország legfiatalabb nemzeti parkját az Őrségben alapították immár huszonegy éve. A park életében szinte a kezdetektől fogva jelen vannak az önkéntesek.

Igazgatóságunkon a kétezres évek elejétől segítenek polgári természetőrök, jelenleg 22 fő. Nem tartunk toborzást, inkább az egyébként is velünk kapcsolatba kerülő, a természet iránt komolyabban érdeklődő személyeket tereljük ebbe az irányba

– vázolta Tanner Tibor a Sokszínű vidéknek.

Az Őrségi Nemzeti Park tájegységvezetője azt is elmondta, hogy a polgári természetőrnek más állampolgárokhoz képest nincs szélesebb intézkedési jogköre. Amennyiben egyedül, természetvédelmi őr nélkül járja a vidéket, és jogsértést tapasztal, csupán figyelmeztethet, és értesítheti a hatóságokat.

Tudományos információkkal szolgálnak

Foltos szalamandrák titkos búvóhelyéről, vagy színpompás növényritkaság szirombontásáról tudósítani nagy élményt jelenthet egy önkéntes számára. A nemzeti park munkatársai örülnek a polgári természetőröktől származó hasznos információknak, hiszen a természetjárók nemcsak a jogsértésekről, hanem az egyes védett értékekkel kapcsolatban is jelentenek.

Sokat segít például, ha egy általuk még nem ismert védett növény, vagy ritka állatfaj előfordulásról tudomást szerezhetnek az önkéntes természetőrök jelzése nyomán.

Polgári természetőreink érdeklődési köre szerteágazó, sokszínű. Aki például a madarak iránt érdeklődik, attól szívesen vesszük az ilyen irányú megfigyeléseket, aki inkább a növények világában mozog otthonosan, azt igyekszünk a védett növényekkel kapcsolatos feladatokba bevonni

– sorolta a szakember.

Van, aki “csupán” a megfigyeléseivel támogatja a munkát, és akad, aki például a tavaszi tőzike őrzésében vesz részt, a járőrszolgálatban segít.

Applikáció segíti a természetjárókat

Az önkéntes munkáért térítés nem jár, ezért is fontos, hogy a munka örömet okozzon a polgári segítő számára. Lukács Renáta évek óta lelkesen és szívesen vállal segítő feladatot a Kőszegi-hegységben. Az önkéntes két legyet üt egy csapásra. Egyrészt eleve rajong a természetet szépségéért, ugyanakkor segíthet is a természetvédőknek.

Természetközeli helyen élek, a Kőszegi Tájvédelmi Körzet határán. Szabadidőmben sokat túrázok, bejárom a környéket, és közben kedvtelésből örökítem meg, amit érdekesnek találok. A kőszeghegyaljai települések szőlőhegyei különösen gazdag növény- és állatvilággal rendelkeznek. Négy éve kaptam lehetőséget, hogy részt vegyek a nemzeti park Lepkeháló programjában

– fogalmazott Renáta, akinek egy izgalmas kalandjával korábban megismerkedhettek a Sokszínű vidék olvasói.

A kőszegi önkéntes rövid videókat és bravúros természetfotókat is készít egy-egy séta alkalmával.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága Lepkeháló Programjának egyik célja a tudományos adatgyűjtés, melyben egy applikáció segít az önkénteseknek. Az okos eszközzel néhány másodperc alatt értékes adatokat rögzíthet a hobbi természetjáró.

Nekem is jó szolgálatot tesz az applikáció, rendszerint a környező erdőkben gyűjtök adatokat. Kedvenceim a vizes élőhelyek, fontosnak tartom a patakok védelmét és tisztaságuk megőrzését. Emellett persze nagyszerű érzés, hogy segíthetek

– tette hozzá az önkéntes.

Bárki jelentkezhet önkéntesnek

Tanner Tibor azt is elárulta, hogy a park szakemberei kevés időt tudnak a polgári természetőrökkel kapcsolatos szervező munkára fordítani, akik emiatt talán olykor mellőzöttnek érezhetik magukat.

A „nemzeti parkosok” ezért sem próbálják aktívan növelni a létszámot. Aktuális, közös önkéntes fizikai munkába is bevonják őket, ez remek közösségi élmény számunkra, és segíti a kapcsolatukat.

Polgári természetőrként bárki részt vehet a nemzeti park igazgatóságok munkájában. Az önkéntes tevékenységet díjazás nélkül, valamelyik nemzeti park igazgatósággal kötött írásbeli megállapodás alapján lehet végezni. Az önkéntesek egy kijelölt természetvédelmi őr irányításával és felügyeletével vállalhatnak munkát.

Aki szereti a természetet, a túrázást, és szeretne „civilként” természetőri tevékenységet végezni, annak az adott igazgatóság által szervezett tanfolyamot kell elvégezni. A sikeres vizsgát követően azonnal munkába állhat. Ilyen képzések évente legalább egyszer indulnak minden igazgatóságnál. A nemzeti parkok programjaival kapcsolatos további információk itt elérhetők.

A cikkben szereplő fotókat Lukács Renáta készítette.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik