Virágzó vidékünk

20 éves az Őrségi Nemzeti Park

wikimedia commons
wikimedia commons
Évi 70 ezer látogató keresi a nemzeti park által nyújtott kikapcsolódási lehetőségeket.

Idén ünnepli fennállásának 20. születésnapját az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. 1978-ban az Őrségben létrejött Magyarország legnagyobb kiterjedésű tájvédelmi körzete mintegy 38 ezer hektárnyi területen, ez képezte a 25 évvel később megalakuló nemzeti park alapját, mely 2002. március 8-án nyílt meg az ország tizedik nemzeti parkjaként.

Évi 70 ezer látogató keresi a nemzeti park által nyújtott kikapcsolódási lehetőségeket. Az elmúlt 20 évben megépült 32 olyan ökoturisztikai létesítmény, amellyel az aktív, természetjáró szabadidő eltöltését kereső vendégek igényeit igyekeznek kiszolgálni.

Kapcsolódó
Összefogással védik a vadvirágos réteket az Őrségben
Szeptember derekán önkénteseket várnak a pityerszeri mezőkre.

Felépült két látogatóközpont, egy erdei iskola, 5 egyéb bemutatóhely, létrejött egy arborétum, 21 tanösvény és 50 fő befogadására alkalmas szálláshely. A helyi partnerség jegyében az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével jött létre hazánk első és legutóbbi natúrparkja az Írottkő Natúrpark és Vasi-Hegyhát Natúrpark, mely szintén az elmúlt 20 év eredményei közé sorolandó.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság létrehozott egy állatkihelyezési programot is, melynek során több mint 100 magyar tarka szarvasmarha kihelyezésével segítették a gazdákat. A muraközi ló regenerálási programját még 2003-ban indította el az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, akkor 6 kancával és hatalmas lelkesedéssel. Ennek eredményeként 2016-ban elindíthatták a muraközi ló kutatási programot. Ma már 60 tenyésztő vesz részt az Igazgatóság mellett a programban, melyben jelenleg 217 ló található a fajtából.

Az Őrségi Nemzeti Park mellett 2 tájvédelmi körzetet, 8 természetvédelmi területet gondoz az őrségi igazgatóság, melyre nagyon büszkék

– áll a közleményben.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága fontos feladatának tekinti a térség természeti jellegének megóvását, megőrizve, fenntartva annak sokszínű változatosságát. A fejlesztési programok között a Pityerszer múzeumfalu is szerepel, melynek folyamatos gondozása, felújítása is az Igazgatóság feladata.

Kapcsolódó
Megvédték a civilek a környezetszennyezéstől az Őrséget
A Greenpeace szeretné elérni egy olyan törvény létrejöttét, ami megtiltja a hasonló tevékenységek engedélyezését.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik