Virágzó vidékünk

Előbújtak a szalamandrák az enyhe télben a Zempléni-hegységben

wikimedia commons
wikimedia commons
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa videózott le egy virgonc példányt.

A januárban szokatlan enyhe idő és az esőzések korán előcsalogatták az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság címerállatát a Zempléni-hegységben, ahol január 10-én Erdőbénye határában egy kocsánytalan tölgyesben került szem elé egy kifejlett példány – írta a videó kommentárjában a felvételt készítő Serfőző József, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Egy kevésbé kijárt erdei úton igyekezett táplálékot találni az egész napos esőben. A hosszútávú előrejelzések szerint a hónap végéig nem kell normál téli időjárásra számítania, így szinte biztos, hogy találkozhat fele a szemfüles kiránduló.

A foltos szalamandra hazánk legnagyobb termetű farkos kétéltűje (18-20 cm testhosszúságú). Fényes fekete testét szabálytalan alakú sárga foltok tarkítják – innen ered a neve. Hazánkban a középhegységi nyirkos, üde erdők, szurdokvölgyek, területén él (Északi-középhegység, Alpokalja, Őrség). Kedveli a források, patakok közelségét. Napközben nyirkos rejtekhelyeken tartózkodik (fák gyökerei alatt, kövek, kidőlt fák alatt, avarban, stb.). Harmatos, esős időben láthatjuk gyakrabban.

Szaporodáskor a tiszta vízű forrásokat, lassan áramló, mélyebb vízű patakszakaszokat részesíti előnybe, ahová a 3 cm-es lárvákat „szüli”. Párzása ősszel van, de a fiatalokat csak tavasszal hozza világra. A lárvák a vízben tartózkodnak itt vadásznak férgekre, vízi rovarokra, puhatestűekre. Kopoltyúval lélegeznek és uszonnyal karéjozott farkukkal úsznak.

wikimedia commons

A lárvák márványozott mintázatúak, szürkés színűek. Augusztus-szeptemberre a kopoltyúk visszafejlődnek, a légzést a tüdő és a bőrlégzés veszi át. A farokuszony eltűnik, a farok vaskos, hengeres alakú lesz, lábaik megerősödnek. Kialakul a fekete-sárga mintázat, s kifejlődnek a védekezésre használt, mérgező váladékot termelő bőrmirigyek (fültőnél, hát közepén és a testoldalakon 2-2 sorban). Bőrmirigyük méreg anyaga az embernél a szembe jutva kötőhártya gyulladást okozhat, de ha a kutya lenyeli, elpusztulhat tőle. Ezért is alakult ki a figyelemfelkeltő fekete-sárga mintázat (aposzematikus színezet), ami az állatvilág több tagjánál is bevált védekezés (pl darazsak, méhek, stb.).

Felhívják a rájuk vadászó állatok számára a figyelmet: „Veszélyes vagyok, ne egyél meg!” Nem tanácsos kézbe venni sem, de ha ez mégis megtörténik, feltétlenül mossunk kezet utána. Legfontosabb veszélyeztető tényező a szalamandrák szaporodására alkalmas víztestek fogyatkozása, vízhozamcsökkenése, idő előtti kiszáradása. A lassan mozgó állat egyedeit a föld- és közutakon, különféle járművek gázolják el. Hazánkban minden kétéltűfaj védett! A foltos szalamandra természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Kapcsolódó
Eleven "ékszereket" videózott pincéjében a természetőr
Foltos szalamandrák egy természetőr pincéjében.
Olvasói sztorik