Mozaik

Gyönyörű agancsot hullajtott a körösvölgyi gímszarvas

Körös-Maros Nemzeti/Bencsik Antal Zsolt
Körös-Maros Nemzeti/Bencsik Antal Zsolt

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason a Körösvölgyi Állatpark, melynek legrégebbi lakói közé tartozik a Bátor nevű gímszarvas bika, aki idén tízedik életévét tölti be. A középkorú bika eddig évről-évre egyre nagyobb méretű és tömegű agancsot növesztett – írta meg közleményében a nemzeti park.

Bátor a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban, február 18-án hullajtotta le mindkét agancsszárát. Az állatpark gondozói délelőtt találták meg a kifutóban a jobb és a bal szárat, melyeket azonnal le is mértek. A bal szár 108 cm, míg a jobb 106 cm hosszú volt. A két szár együttesen közel 7 kg-ot nyomott, ami körülbelül egy kilogrammal kevesebb, mint az előző évben.

Bátor idei agancsának körméretei is tekintélyesek, a szárak koponyához kapcsolódó részei, az úgynevezett rózsák, 28 és 30,5 cm körméretűek voltak.

Az új agancs azonnal növekedésnek indult, és nyár közepére nyeri el teljes méretét. Ez idő alatt puha, erekkel sűrűn átszőtt, finom bőrréteg, úgynevezett barka védi a növekvő csontréteget, a leendő agancsot, ami akár napi 1 cm-t is képes fejlődni.

Körös-Maros Nemzeti/Bencsik Antal Zsolt

Érdemes ebben az időszakban többször is meglátogatni a gímszarvasokat, mert Bátor új agancsának növekedése pár héten belül is rohamos változást mutat.

Kapcsolódó
Lopásnak minősül a hullajtott agancsok gyűjtése, ötmilliós bírság is járhat érte
A gyűjtést kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik, törvényes keretek között.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik