Mozaik

Ellopták Pannonhalmáról Radnóti Miklós szobrát

Facebook/Vas Gábor
Facebook/Vas Gábor
A polgármester sokkolónak nevezte a látottakat, az ügyben a feljelentés megtörtént.

Ellopták Pannonhalmáról Radnóti Miklós szobrát, amelyet 1983-ban Meszlényi János bronz lemezekből készített – tájékoztatta a város polgármestere szombaton az MTI-t.

Vas Gábor közlése szerint kora délután kapott értesítést arról, hogy a költő szobra eltűnt. Egy látogató jelezte a Tourinform irodában, hogy járt az emlékhelynél, amelyet ismeretlenek megrongáltak.

A polgármester – aki azonnal a helyszínre ment – sokkolónak nevezte a látottakat:

A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták. A szobor nagyságrendileg húsz kilogramm lehetett

– mondta.

Az emlékművet 1983-ban, a valamikori Wienerberger téglagyár területén állították fel annak emlékére, hogy a munkaszolgálatra hurcolt Radnóti Miklós a halála előtt ott töltötte utolsó éjszakáját 1944 novemberében.

A polgármester elmondta, hogy a terület jelenleg egy magánbefektető tulajdonában van, ipari területnek minősül és a tulajdonosa az állagmegóvás és a lopások miatt bekerítette azt. Az emlékművet csak úgy tudták látogatni az érdeklődők, ha a kerítés kapujának kulcsát elkérték a Tourinform irodából.

A közelmúltban indult egyeztetés a tulajdonossal arról, hogy az emlékművet áthelyezzék. Az elképzelések szerint a betonelemekből álló kerítést megbontva az emlékmű a kerítéssel egy vonalba került volna, hogy mindenki számára látható legyen. Ahhoz ragaszkodtak, hogy az emlékmű a valamikori téglagyár területén maradjon

– mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az ügyben a feljelentés megtörtént.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik