Mozaik

Korlátozott erdőlátogatással védik a gemenci szarvasokat

Miskolczi Timea Panny
Miskolczi Timea Panny
Az állatokat védik a Gemenci erdőben azzal, hogy az erdőterületeken erdőlátogatási korlátozásokat rendeltek el idén március tizedikéig.

A Gemenc Zrt. tájékoztatta arról a Teolt, hogy Gemencen két fontos zoológiai esemény is zajlik mostanában: már hullajtják agancsaikat a gímszarvasok, a vaddisznókocák pedig megfialtak.

Ez a két tény óvatosságra inti az erdészeket és a vadgazdálkodót, hiszen ilyenkor az erdei állatok kiszolgáltatottabbak, akár életveszélybe is kerülhetnek. A felelős vadgazdálkodás és az aktív természetvédelem alapján, a vadállomány védelmében rendelte el a Gemenc Zrt. az erdőjárási korlátozásokat.

A Gemenc Zrt. a weboldalán tette közzé, hogy csak a közleményben és a térképen is megjelölt utakat használhatják a turisták.

Az erdőjárók jelentős természeti károkat is okozhatnak, hiszen akaratlanul kizavarják vackaikból a nem régen született vadmalacokat, amelyek így megfáznak és elhullanak. Az illegális agancsgyűjtők a gímszarvasoknak okoznak szenvedést, amikor a még el nem hullajtott agancsot próbálják megszerezni. Ilyenkor sokszor nyílt koponyasérülést okoznak, ami életveszélyes is lehet. A vadállomány és az erdei élővilág ilyen durva zavarása mindig nagy kárt okoz, de a tél végi időszakban különösen. A tartalékaik nagy részét felélt állatok számára mindez végzetessé is válhat.

A Gemenc Zrt. csak szakembereknek ad engedélyt – korlátozott számban – a gyűjtésre, mivel ebben az időszakban a nem hozzáértő agancsgyűjtő jelentős veszélynek teszi ki az állatvilágot. 

A hullajtott agancsok nagyon fontos információkat nyújtanak a szakembereknek, hiszen az erdészek következtetni tudnak a vadállomány korára, méretére, mozgására és akár az egészségi állapotára. Mindezen adatok birtokában fel lehet mérni például egy adott terület vadeltartó-képességét is.

Az agancsok engedély nélküli gyűjtése nemcsak veszélyt jelent az erdei élővilágra, de a törvény is bünteti: egyrészt lopásnak, másrészt szervezett hajsza formájában állatkínzásnak minősül.

A megriasztott menekülő szarvasok súlyos közlekedési baleseteket is okozhatnak, ezért is rendkívül káros az illegális agancsgyűjtő tevékenység. Amennyiben a látogatható turistaúton illegális agancsgyűjtőkkel találkoznak a kirándulók, esetleg hullajtott agancsot találnak, a Gemenc Zrt. kéri, hogy értesítsék az erdészetet, vagy a rendőrséget

Kapcsolódó
Gyönyörű agancsot hullajtott a körösvölgyi gímszarvas
A 10 éves gímszarvas, ahogy vadon élő társai, minden év februárjában megszabadul agancsától, a két szár most együttesen 7 kilót nyomott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik