Mozaik

Drámai körülmények között pusztult el egy vörös kánya Baranyában

wikimedia commons
SONY DSC
wikimedia commons
SONY DSC
Valószínűleg a fa felett repülve került olyan állapotba, hogy lezuhant, és az ág átfúródott a szárnyán. A szakemberek mérgezésre gyanakodnak.

Szomorú esetről számolt be legutóbbi, februári közös hírlevelében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány, írta a Pécs Ma.

Február 19-én önkéntesek különös madárpusztulásról számoltak be, amikor a Baranya vármegyei Szentdénes határában egy nyárfa száraz ágán fennakadt vörös kánya tetemét találták meg.

A madár valószínűleg a fa felett repülve került olyan állapotba, hogy lezuhant, és az ág átfúródott a szárnyán. Ilyen esetekben felmerül a lelövés vagy a mérgezés gyanúja, ezért a szakértők úgy döntöttek, leszedik a tetemet, hogy később bevizsgáltathassák

– fogalmaztak.

A kiszáradófélben lévő fa állapota miatt az akció nem volt veszélytelen, végül a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrének segítségével sikerült lehozni a madarat. A tetemet még aznap eljuttatták a kányavédelmi program budapesti koordinátorához vizsgálatra, mi történhetett valójában.

A mérgezés gyanúja miatt a baranyai természetvédők tovább nyomoztak. Néhány nap múlva a célra speciálisan kiképzett keresőkutyákkal átvizsgálták a területet, de újabb elhullott madarat vagy csalétket nem találtak.

Az egyesület szerint elképzelhető, hogy az elszaporodott pockok megfékezésére használt szerek miatt elpusztult rágcsálókat fogyasztotta el a kánya, és a szervezetében felhalmozódó méreg okozhatta a vesztét

– közölték, de ennek bizonyosságára csak az elvégzett laboratóriumi vizsgálat adhat választ, melyre még várni kell.

A vörös kánya Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Kapcsolódó
158 ember halálához elegendő hatóanyagot használtak a turai mérgezéshez
A parlagi sas teljes világállományát ki lehetett volna irtani ennyi karbofuránnal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik