Mozaik

Invazív fajok miatt veszélybe kerülhet az Adria élővilága

wikimedai commons
wikimedai commons
Az éghajlatváltozás és a megnövekedett tengeri forgalom miatt mintegy 50 új faj terjedt el az Adriai-tengeren, és veszélyezteti az őshonos halállományt.

A melegebb vizek miatt ugyanis a Vörös-tengerből a Szuezi-csatornán keresztül új halfajok érkeztek a Földközi-tengerbe és az Adriába, veszélyeztetve mintegy 460 őshonos halfaj fennmaradását – írta meg a Reuters nyomán a Telex.

Nenad Antolovic, a dubrovniki székhelyű Tenger- és Partvidékkutató Intézet kutatója szerint az Adria (a Földközi-tenger legészakibb ága) halállománya a túlhalászás, az éghajlatváltozás és az új fajok behatolása miatt esett vissza az utóbbi években.

Az Adria változik, melegszik. Emiatt új organizmusok jelennek meg, halak, planktonok, algák.

Az új fajok között van a papagájhal, amelyet először 15 évvel ezelőtt észleltek az Adria déli részén. Marko Krstic dubrovniki halász a Reutersnek azt mondta, ma már rengeteg papagájhalat fog ki, ami a megélhetését is veszélyezteti, a helyiek ugyanis nem barátkoztak meg az új hal ízével, ezért senkinek nem tudja eladni. Miközben a korábban jól bevált halakból már csak alig pár akad meg a hálójában.

De olyan halak is megjelentek az Adriában, amelyek fogyasztása egyáltalán nem javasolt: az oroszlánhal és a kőhal például mérgező.

Az oroszlánhal jelenleg a legégetőbb probléma. Ragadozó és jelentős károkat okoz az ökoszisztémákban

– mondta lija Cetkovic, a montenegrói tengerbiológiai intézet kutatója.

Az invazív fajok között van a négyszöghal, a nyúlhal, a gömbhal és a kék rák is – eddig mindegyik szokatlan látogatónak számított az Adriai-tengerben. A kék rák megjelenése óta drasztikusan csökkent az őshonos zöld rák állománya.

Kapcsolódó
Hatalmas bálnákat filmeztek le az Adrián
Az Adrián jellemzően nem látni bálnákat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik