Mozaik

Rendkívüli helyezetet hirdettek a medvék miatt Szlovákiában

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A városokban élő emberek védelme a legfontosabb.

Észak-Szlovákia több járásában is rendkívüli helyzetet hirdettek – írta az Új Szó.

Március 21-én éjféltől Besztercebánya 13 járásából 10-ben – a Besztercebányai, a Breznóbányai, a Selmecbányai, a Gyetvai, a Losonci, a Rimaszombati, a Zsarnócai, a Garamszentkereszi, a Zólyomi és a Poltári járásban – rendkívüli helyzetet hirdettek a medvék megjelenése miatt.

Az érintett térségek közé tartozik a Liptószentmiklósi, a Rózsahegyi, a Poprádi, a Késmárki, a Zsolnai, a Turócszentmártoni és a Stubnyafürdői járás. A lista a későbbiekben több járással is bővülhet: valószínűsíthető, hogy Besztercebánya és Trencsén megye néhány járásban is rendkívüli helyzetet hirdetnek.

Matúš Šutaj Estok szlovák belügyminiszter szerint a rendkívüli helyzet elrendelésének célja a városokban élő emberek védelme.

Korábban a Sokszínű vidék számos alkalommal írt medvetámadásokról, ezek közül éppen Szlovákiában történt az az eset, amit videón is rögzítettek. A felvétel készítője szerencsésen megúszta a kalandot, 20 percig filmezte a medvét, akivel túra közben összetalálkozott.

Illusztráció / Pixabay

Székelyföldön is gyakran nem kívánatos vendégek a medvék, a hatalmas ragadozók pillanatok alatt életveszélyes sérüléseket okozhatnak. Szlovákiában, a Balassagyarmattól 10-20 kilométerre lévő Csáb környéki erdőkben is rendszeresen kameráztak medvéket. Az utóbbi években Magyarországon is többször észlelték már a veszélyes állatok nyomait.

Kapcsolódó
Medve járhatott az Ipoly közelében
Szlovákiában, a Balassagyarmattól 10-20 kilométerre lévő Csáb környéki erdőkben rendszeresen kameráznak medvéket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik