Mozaik

Jól vizsgáztak a legolcsóbb élelmiszerek a Nébih tesztjén

pixabay
pixabay
Az árukeresőt használva vizsgálták a szakemberek a legolcsóbb búzalisztet, kenyeret, UHT tejet, tojást, párizsit és csak egy termékkel volt probléma.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztók védelme érdekében az Árfigyelő rendszer legolcsóbb élelmiszereit ellenőrizte. Az alapélelmiszerekre fókuszáló első célellenőrzés során 5 élelmiszercsoport 3-3 termékét vizsgálták a szakemberek. Az előírt követelményeknek egy párizsi kivételével minden termék megfelelt – összegezte az eredményeket dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár a Nébih közleményében.

Az első célellenőrzés alkalmával az alapélelmiszerekre fókuszáltak az ellenőrök: búzaliszt, kenyér, UHT tej, tojás és párizsi került a hatósági kosárba. Élelmiszercsoportonként a 3 legolcsóbb terméket ellenőrizték a szakemberek, ügyelve arra, hogy azok különböző üzletláncok kínálatából kerüljenek ki.

A hatóság a termékek legfontosabb minőségi paramétereit ellenőrizte, mint például a tej esetében a zsír-, a búza finomlisztnél a hamu- vagy a párizsiban a kalciumtartalom. A vizsgált 15 termékből egy párizsival volt probléma

– ismertette az államtitkár.

A kifogásolt, nem hazai előállítású pulykapárizsi kalciumtartalma meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt határértéket. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a termék tartalmaz csontokról mechanikusan lefejtett húst (MSM) is, amit azonban az összetevők között nem jelöltek. A termék kapcsán hatósági eljárás indult, mely során élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is számíthat a felelős magyarországi forgalmazó.

Kapcsolódó
Szekszárdi és villányi sikerek a Nébih borversenyén
A Nébih a Szupermenta terméktesztjén ezúttal kékfrankos száraz vörösborokat vizsgált és még egy borversenyt is rendezett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik