Mozaik

98 éves a Föld bajnoka, Sir David Attenborough

wikimedia commons
wikimedia commons
"A természet csodálatos, és ha nem vagyunk óvatosak, elveszítjük mindazt, amit oly sokáig tartott, hogy kialakuljon."

A biológusként, antropológusként, természettudósként, természetfilmesként és íróként ismert Sir David Attenborough munkássága szerteágazó, ami azonban szinte egész életét végigkíséri, az a brit közszolgálati médiabirodalom, a BBC, mely csatornáinak megalapítása óta gyártja a legszínvonalasabb filmeket, tévé- és rádióműsorokat.

Az 1926. május 8-án Londonban született, eredetileg zoológus végzettségű Attenborough életének nagy részét azzal töltötte, hogy bemutassa a Föld csodálatos élővilágát, illetve meggyőzze az embereket arról, hogy ne pusztítsák ki ezt a varázslatos élővilágot, ezzel együtt magukat is.

Munkásságát számtalan elismeréssel díjazták, 2022-ben például – a Föld Napja alkalmából – az ENSZ Környezetvédelmi Programja a Föld bajnoka címmel tüntette ki.

A világ alighanem legismertebb természettudósának élete nyitott könyv, egy-egy mondata, gondolatsora mindig bejárta és bejárja a világot. Alkotott véleményt többek között arról, hogy minden nap, ami úgy telik el, hogy nem teszünk valamit, elpocsékolt nap, de mondta azt is, hogy most kezdünk ráeszmélni arra, mit tettünk a Földdel.

98. születésnapján megfontolandó, figyelmeztető, a világért aggódó gondolatait gyűjtöttük csokorba

  • Amikor a természetet megérted, akkor szereted, és amikor szereted, akkor megvéded.
  • A természet nem az ellenségünk, hanem a legnagyobb tanítómesterünk.
  • A természet változik. És mi teljesen függünk ettől a változó világtól. Ez biztosítja az élelmünket, a vizet és a levegőt. Nincs ennél nagyobb értékünk, muszáj megvédenünk.
  • Egyre többet és többet tehetsz, de a legjobb mottó mégis az, hogy ne pazarolj! Ne pazarold az elektromosságot, ne pazarold a papírt, ne pazarold az ételt! Éld úgy az életed, ahogy szeretnéd, csak ne pazarolj! Vigyázz a természeti világra, és a benne élő állatokra, növényekre is. Ez az ő bolygójuk is, nem csak a miénk!
  • A holocén véget ért. Az Édenkert nincs többé. Olyannyira megváltoztattuk a Földet, hogy a tudósok szerint új földtörténeti korban vagyunk: az antropocénban – az emberek korában.
  • A madarak a legtökéletesebb pilóták amiket a föld valaha látott! Repülnek alacsonyan és magasan, hatalmas sebességgel és nagyon lassan. És mindig rendkívüli kontrollal és precizitással.
  • A katasztrófa akkor következik be, amikor a Föld a fejünkre olvassa mohóságunkat.
  • Az igazság az, hogy mindannyian, függetlenül attól, hogy kik vagyunk vagy hol élünk, szerepet játszhatunk és szerepet kell vállalnunk a természet helyreállításában.
  • Mi vagyunk a legnagyobb hatalmú faj, amely valaha is élt ezen a Földön, de ez a a hatalom felelősséget is jelent. A mi feladatunk, hogy gondját viseljük a bolygónak és a rajta élő minden teremtménynek.
  • A természet csodálatos, és ha nem vagyunk óvatosak, elveszítjük mindazt, amit oly sokáig tartott, hogy kialakuljon.
  • A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.
Kapcsolódó
David Attenborough szerint darabjaira hullhat a civilizáció
A tudós szerint a klímaváltozás jelenti a legnagyobb fenyegetést az emberiség biztonságára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik