Mozaik

Ebből a madárból 15 élhet a vadonban

wikipédia
wikipédia
Tojásból nevelték fel tudósok az igen ritka kékszemű galambocska egy példányát.

Tudósoknak sikerült egy tojásból kikeltetni, életben tartani és felnevelni a világ egyik legritkább állataként számon tartott, Brazíliában honos kékszemű galambocska egy példányát – közölte az angliai Chester állatkertje, amelynek szakértői részt vettek a projektben.

A súlyosan veszélyeztetett madárfaj megmentése érdekében kifejlesztett eljárással ez már a harmadik fióka volt, amelyet sikerült felnevelni a brazíliai Minas Gerais államban. Tudósok szerint a ritka madárkából már csak 15 példány élhet a vadonban.

Andrew Owen, a chesteri állatkert madárrészlegének vezetője elmondta: azért vágtak bele a fiókák gondozásába, mert nem akarták tétlenül végignézni, hogy ez a gyönyörű madárfaj kihaljon.

A kékszemű galambocskának korábban több mint 70 évig egyetlen példányát sem észlelték, 2015-ben fedezték fel újra a barnás színű, kis méretű madarat. Kis számú populációja a délkelet-brazíliai szavannákon él.

A brit, brazil és amerikai tudósokból álló csapat tavaly nevelte fel az első két fiókát, majd a sikeren felbuzdulva – a helyi brazil természetvédelmi hatóságok engedélyével – idén két újabb tojást emeltek ki egy fészekből, hogy folytassák a mentőakciót. Az egyik tojásban sajnos már csak egy halott embriót találtak, viszont a másikból egészséges fióka bújt ki.

A tudóscsapat a begytejhez hasonló táppal etette a kismadarat, amely gyorsan növekedett, és két társával együtt ma már annak az ember által gondozott kékszemű galambocska-populációnak a magját alkotja, amely segíthet megmenteni a fajt a kihalástól.

Mivel nagyon kevés példány él már szabadon a vadonban, minden évben csak csekély számú tojást tudnak kiemelni a fészkekből. A tudósok azonban bíznak benne, hogy apránként párokat is el tudnak majd helyezni biztonságos kialakítású madárházakban, hogy ott rakjanak fészket és neveljék fel maguk a fiókáikat. (MTI)

Kapcsolódó
78 év után először láttak kékszemű galambocska fiókát
Mostanáig 18 élő példány élt bizonyítottan belőlük a Földön.
Olvasói sztorik