Mozaik

Dunaújvárosi galambok a világ legjobbjai között

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A nagyváradi postagalamb-olimpián nyújtott teljesítményük alapján a top 10-be került a dunaújvárosi Soma-Dúc két galambja.

A világszövetség augusztus 12–13. között Nagyváradon rendezte meg a postagalamb-olimpiát. A dunaújvárosi Somogyi Roland, a Soma-Dúc galambásza két kiváló példánya is bekerült az igen erős mezőnybe. Ráadásul az egyik a 7., a másik a 8. helyezést szerezte meg a bírói döntés alapján, ami rendkívüli büszkeségre adhat okot – írta a Duol.

Ezt a megmérettetést kétévente rendezik meg, amelyen országonként huszonnégy galamb vehet részt. Mivel a pandémia miatt kimaradt a legutóbbi olimpia, ezúttal megduplázódott a mezőny, tehát negyvennyolc szárnyassal indultak a hazai tenyésztők, összesen pedig huszonhat országból hozták el a legjobb példányokat.

Világszintű eredmény az első tízben benne lenni, ami egyúttal azt is jelenti, hogy még értékesebbé válik a galamb

– mondta László.

Az olimpiára hozott galambjaik hosszútávú versenyeken brillíroznak (600–700 kilométeres távokról van szó.) A 107915-ös számú kék hím egy olyan kiváló galamb, amely csak 1 százalékos helyezést hozott az elmúlt években, erre csak a világklasszis madarak képesek.

Kapcsolódó
400 millió forintot fizettek a világ legdrágább postagalambjáért
Szakértők csak úgy becézik, hogy ő a galambok Lewis Hamiltonja. 

A százalékos helyezés tulajdonképpen a leg­gyorsabban visszatérő galambok százalékos arányát jelenti az adott versenyen induló össz­létszámhoz mérten, magyarul, ha ezer galamb indult, akkor az első tíz között ért haza.

Ez a példány a Sport C kategóriában a 7. helyezést érte el az olimpián.

A másik a 107948-as számú kék hím, amely ugyancsak 1 százalékos eredményeket ért el, és a Sport I kategóriában a 8. helyezést érdemelte ki.

Roland elmondta, ezek a galambok nem versenyeznek többet, hanem tenyészdúcba kerülnek. Persze megmérettetések jelenleg is vannak még, de ezeken már a fiatalabb, az idén született példányok vesznek részt.

A Soma-Dúcot jelenleg húsz pár tenyészgalamb, kilencven fiatal galamb és nyolcvan versenygalamb alkotja.

Nem egy olcsó hobbi, hiszen a galambok ellátása, etetése, a vitaminjaik, a gyógyszereik költsége éves szinten körülbelül egymillió forintot tesz ki. Nem is térül meg, úgyhogy ezt valóban elhivatottságból, szenvedélyből csinálja az ember. Úgy vélem, sokat kell olvasni a szakirodalmat, találkozni, beszélgetni más tenyésztőkkel egymás tapasztalatairól

– magyarázta Roland, aki rutinos tenyésztőként szívesen segíti tanácsaival a kezdő galambászokat.

Kapcsolódó
Magyar galambfajta hódította meg Európát
Panelek helyén született, a háború előtt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik