Mozaik

Nem tudni, hogyan került ilyen hal a Tiszába

pecaverzum/Urbácsik Öcsi
pecaverzum/Urbácsik Öcsi
Szivárványos pisztrángot fogott egy horgász.

A Tisza csanyteleki szakaszán úszózott Urbácsik Öcsi május 12-én, amikor 15 óra körül eltűnt a jelzője, és egy elmondása szerint agresszív halat észlelt a horgon, amelyet három szem csontkukaccal csalizott – írta meg a történetet a Pecaverzum.

Kétszer kiugrott a vízből egy méteres magasságig. Először azt hittem, hogy busa, de amikor megszákoltam, akkor láttam, hogy nem egy szokványos hal. Nagyot néztem

– számolt be a portálnak a kivételes fogásról a horgász.

Miután a halat lemérte – 33 centiméter volt orrcsúcstól faroktőig – és lefényképezte, majd visszaengedte a folyóba.

Az elkészült kényképeket a Percaverzum elküldte több haltani szakembernek, és ugyan felmerült, hogy esetleg tengeri pisztráng (Salmo labrax) lehet – amely védett és 10 ezer forint a természetvédelmi értéke – végül egybehangzóan mindenki a szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykiss) mellett tette le a voksát.

Sallai Zoltán halakkal foglalkozó szakember, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) elnökségi tagja szerint is egy szivárványos pisztrángról van szó, amely – ellentétben a sebes pisztránggal – nem őshonos Magyarországon, de nem számít inváziósnak, mert kisebb az oxigénigénye az őshonos sebes pisztrángénál.

A hazai vízgyűjtőn a közelben nem tudunk pisztrángtelepről, a 80-90-es években az Atkai-Holt-Tiszába telepítették, de tudomásom szerint nem maradt fenn az állománya. A legközelebbi pisztrángtelepek a Tiszán jóval Tiszalök fölött vannak. Arra pedig kicsi az esély, hogy a Sajóba beletorkolló Szinva és Garadna vízgyűjtőjéből a Hámori-tavon keresztül a lillafüredi pisztrángtelepről ideáig lejusson, a tiszalöki és kiskörei duzzasztón keresztül. Mivel nagyobb áradás sem vonult le mostanában, így a fentről való lesodródás esélyét is kizárhatjuk

– nyilatkozta Sallai Zoltán.

A szakember elképzelhetőnek tartja, hogy a Maroson a partiumi szakasz egy pisztrángtelepéről kiszabaduló, leúszó egyedet fogott a szerencsés horgász.

Két éve, 2022. június 18-án is fogtak egy szivárványos pisztrángot a Tisza 328-as folyamkilométere körül, Szolnok alatt, a várostól körülbelül 6-7 folyamkilométerre. Belányi István úsztatva horgászott szintén csontival, amikor egy 24 centis példányt szákolt.

A Tisza csanyteleki szakasza a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének (HECSMSZ) kezelésébe tartozik. Oláh Szabolcs ügyvezető elnök a Pecaverzumnak elmondta, ők sem hallottak még korábban erről a részről pisztrángfogásról.

Különleges hal fogásakor célszerű a halőrt is értesíteni. Arra kérjük a horgászokat, jelezzék, ha szokatlan halfaj bukkan fel a horgukon

– intézett kérést a pecások felé.

Kapcsolódó
Pisztráng tévedt a Hármas-Körösbe
Az ilyen példányok a hegyvidéki vízgyűjtő területekről lesodródó vagy romániai pisztrángtelepekről szökött egyedek.
Olvasói sztorik