Mozaik

Már világítanak az éjszaka repülő lámpásai, elkezdődött a szentjánosbogarak rajzása

pixabay
pixabay
A rajzás minden évben körülbelül két hétig tart. A szaporodási időszakban és nagy populáció esetén ez mesebeli látványt kínál.

Beköszöntött a nyár és vele együtt sok csodálatos eseménynek is a szemtanúi lehetünk. Az egyik leglátványosabb és talán a legromantikusabb látványosság a szentjánosbogarak rajzása, amit minden évben a nyár első hónapjában lehet megcsodálni. Ilyenkor a bogarak ezernyi fénylő lámpásként repkedve nyújtanak látványosságot, bevilágítva a környezetüket.

Idén a szokottnál előbb jelentek meg ezek a különleges életű rovarok, melyek rajzását a Nemzeti Botanikus Kertben, Vácrátóton is figyelemmel lehet követni szervezett séták kíséretében.

Kezdődik a szentjánosbogár-rajzás – indulnak a séták. Az idei szentjánosbogár-rajzás már június első hetében elvarázsolja a Nemzeti Botanikus Kert látogatóit, mely  szervezett esti séták keretében már megtekinthető, írta Facebook oldalán a Nemzeti Botanikus Kert.

Az esti séták időtartama 1,5 óra. Indulás minden nap 20:30-kor, gyülekező 20:00-tól. A létszámlimit miatt jegyek csak korlátozott számban válthatók

– ismertették a séták időpontjait.

Az aljnövényzeten várakozó röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A náluk kisebb termetű hímek szintén világítanak, s röptükben keresik rövidke életük értelmét. A séták elsődleges célja eme természeti tünemény bemutatása, de természetesen szakvezetőink segítségével megtapasztalhatják a Botanikus Kert éjszakai hangjait, hangulatát.

Wikimedia Commons

A rajzás minden évben körülbelül két hétig tart. A szaporodási időszakban és nagy populáció esetén ez mesebeli látvány kínál.

Bővebb információt a Nemzeti Botanikus Kert közösségi oldalán lehet megtalálni.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik