Mozaik

45 Celsius-fokkal érkezik a hőség Görögországba és Törökországba

pixabay/Gerd Altmann
pixabay/Gerd Altmann
A szakemberek szigorú biztonsági szabályok betartására figyelmeztetik az érintett területeken élőket.

Mini hőhullám várható Görögországban és Törökországban 45 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletekkel, ami mindkét ország meteorológusai szerint szokatlan az évnek ebben a szakaszában, így megnő az erdőtüzek veszélye is, írta az MTI.

Keddtől több napon át számos görögországi régióban a hőmérséklet várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot, egyes helyeken pedig a 45-öt is elérheti a görög meteorológiai szolgálat szerint.

A görög Vöröskereszt azt javasolta a lakosságnak, hogy ne tartózkodjon a Napon, tartsa zárva a redőnyöket, igyon sok folyadékot és fogyasszon könnyű ételeket, valamint gondoskodjanak az idős családtagokról és barátokról.

A Vöröskereszt nem tanácsolja az alkoholos italok fogyasztását és a szabadtéri sportolást sem.

Gyermekeket és háziállatokat napközben sose hagyjanak autóban, a házi kedvenceknek, valamint a kóbor kutyáknak és macskáknak biztosítsanak elég ivóvizet

– tették hozzá.

A tűzoltóság az X közösségi portálon hívta fel a figyelmet arra, hogy nagyon magas az erdőtüzek kockázata, elsősorban Görögország középső részén, ahol télen kevés volt a csapadék, most pedig június eleje óta szokatlanul magas hőmérsékleteket mérnek.

A török előrejelzések szintén figyelmeztettek az ország nyugati részében várható hőhullámra, amelyben a hőmérséklet akár a 45 Celsius-fokot is elérheti.

Ez mintegy 12 Celsius-fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Felszólították a lakosokat – mindenekelőtt az idős embereket, a gyermekeket és a krónikus betegeket -, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak a szabadban.

Kapcsolódó
Hat hónapig tartó és forró nyarakra számíthat az emberiség
Egy tanulmány szerint félévesre nyúlhatnak az északi félteke nyarai a század végére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik