Mozaik

Több száz turbinával bővítik a világ legnagyobb tengeri szélfarmját

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A Dogger Bank Wind Farm 2023-ban kezdte meg működését, az újabb bővítéseknek köszönhetően a gigantikus szélfarm 6 millió háztartást tud majd ellátni.

2025 után további 2 GW kapacitással bővítenék azt a tengeri szélfarmot, ami Anglia partjaitól 200 kilométerre épül fel – írta a HVG.

Még 2022 szeptemberében kapcsolták be a mérnökök a Hornsea 2 nevű szélfarmot, ami a brit partoktól mintegy 89 kilométerre található, és ami 1,3 millió háztartást képes ellátni árammal. Akkor ez volt a világ legnagyobb ilyen rendszere.

A Dogger Bank projekt az Észak-Angliában található Yorkshire-től mintegy 200 km-re található az Északi-tengeren. A több szélerőműből álló rendszer 1,2 GW kapacitású szakaszokból épül fel. A mérnökök a General Electric Halide nevű szélturbináit használják, amelyek egyenként 14,7 MW-osak.

Illusztráció / Pixabay

A 3,6 GW kapacitású Dogger Bank Wind Farm két fejlesztője, az SSE Renewables és az Equinor nevű cégek nemrég nyújtották be a projekt D fáziására vonatkozó jelentést, aminek köszönhetően több mint 2 GW-tal bővülhet a termelés.

A projekt első három szakaszában összesen 277 turbinát telepítenek a területre, így jön ki a 3,6 GW-os teljesítmény.

A Dogger Bank Wind Farm először 2023 októberében kezdett el áramot termelni. A projekt első három szakasza még nem zárult le, azt 2025-ig kell befejezni. A D fázis elindítása csak ezután lehetséges.

A hatalmas szélerőmű projekt kiemelt beruházás az Egyesült Királyságban, ezért alapos környezeti tanulmányt kell végezni, mielőtt megvalósítják.

Kapcsolódó
Rekord döntött a világ legnagyobb szélerőműve
Új világrekord született a Tajvani-szorosban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik