Mozaik

Olyan jelenetet videóztak egy kisújszállási madárfészeknél, amire talán még David Attenborough is csettintene

A székicsér (Glareola pratincola) hazánk kipusztulással közvetlenül fenyegetett,  fokozottan védett madárfaja. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság e faj oltalmával foglalkozó természetvédelmi őrei a legmagasabb szintű védelmi intézkedésekkel igyekeznek ennek az impozáns, agrárkörnyezetben fészkelő fajnak megóvni megmaradt állományát, írja a Facebookon a szervezet.

Az egyik kisújszállási fészeknél nem mindennapi jelenetsort sikerült a természetvédelmi őröknek rögzíteni, ami rámutat, hogy a faj nagykunsági fészkelőterületei kulcsfontosságúak a rovarbőség biztosította kedvező táplálkozási lehetőségek révén.

A felvételen az látszik, hogy a madár a fészekben ülve kapott el reflexszerűen egy rovart, majd átadta azt az éhes fiókáinak. Ilyeneket a leggyakrabban a világhírű természetfilmekben lehet látni, alighanem Sir David Attenborough is elégedett lenne vele.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság megjegyezte, az elmúlt 15 év alatt 14 párról közel 70 párra emelkedett a fészkelő madarak száma, ami még mindig jócskán alulmúlja az 1980-as éveket megelőző állománynagyságot.

Kapcsolódó
Nincs madárdal, nincs víz a patakban, nincs szárnysuhogás: miért hallgatott el a természet?
Ahogy a természeti világ hangja 30 év alatt kezdett eltűnni, egy ember hallgatta és rögzítette mindezt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik