Mozaik

Pelyhes darázsölyv fiókát mentettek a Kunságban

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Szépen cseperedik a mentett kis madár.

Darázsölyv fióka pottyant az útra – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Tiszaalpár külterületén, a lakott területtől 1,5 km-re az út mellett helyi lakosok apró, még pelyhes ragadozómadár-fiókát találtak. A kis madár egyedül volt és a közelében dolmányos varjak is tartózkodtak, ezért a természetvédők magukhoz vették, és eljuttatták Popper Zsolt halőrhöz. A halőr értesítette a nemzeti park Természetvédelmi Őrszolgálatát.

A fiókáról kiderült, hogy darázsölyv. A helyszínen nem sikerült megtalálni a fészket a környékbeli fákon, pedig könnyen fel lehetne ismerni, mivel lombos ágakkal béleli, amit más madarak ritkán tesznek meg. A nagyjából 3 hetes fiókát a Szegedi Vadasparkba szállították, ahol szakszerűen ellátták.

Nem tudják, hogy került ki a fészekből ahol eddig nevelkedett, külsérelmi nyom nem volt rajta.

A Szegedi Vadaspark arról tájékoztatta a nemzeti park igazgatóság munkatársait, hogy a kis fióka jól van, egészséges, táplálását megoldották, szépen cseperedik.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Igazi táplálékspecialista

A darázsölyv (Pernis apivorus) hasonlít az egerészölyvre, de annál nyúlánkabb. Elsősorban darazsakkal, méhekkel és azok lárváival táplálkozik. Hazánkban kisszámú fészkelő, a telet Afrika trópusi területein tölti. Nagy kiterjedésű erdőkben fészkel, főleg hegy- és dombvidéken, a Duna–Tisza közi síkvidéki erdőkben és a nagyobb folyókat kísérő ligeterdőkben csak kisebb számban.

A darázsölyv európai- és világállománya csökkenőben van. A faj megőrzése szempontjából kiemelkedően fontos az erdei tisztások, erdőközeli gyepterületek megőrzése, jó természetes állapotban tartása, és azokon a vegyszerhasználat mellőzése.

Magyarországon a darázsölyv fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Kapcsolódó
Megmentették a világ leggyorsabb madarát Sóstón
A vándorsólyom fiatalok most tanulnak repülni és a viharban egyikük elsodródhatott.
Olvasói sztorik