Mozaik

Veszélyes invazív fajok jelentek meg a Rákos-patakban

wikimedia commons
wikimedia commons
Az inváziós fajok felbukkanása a kutatók szerint jelentős kockázatot hordoz.

A Magyar Haltani Társaság (MHTT) számolt be arról honlapján, hogy az elmúlt évtizedekben számos inváziós faj jelent meg és terjed hazánk vizeiben. Közülük is kiemelten nagy kockázatot jelent az amurgéb (Perccottus glenii) és a márványrák (Procambarus virginalis) a makrozoobentonra, valamint a hal- és kétéltű közösségekre.

A Rákos-patak Pest vármegye egyik leginkább szabályozott vízfolyása. Számos településen halad át, és emellett több tórendszert alakítottak ki a fő és mellékágain.

Gödöllő és Isaszeg között a Rákos-patak völgyében található a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) vagyonkezelésében lévő tórendszer, ahol a bérlő horgászegyesületek tevékenysége mellett az NBGK több őshonos halfaj génmegőrzését is végzi, illetve a jövőben védett halfajok megőrzését is tervezi. Ezért is jelent nagy kockázatot bármilyen inváziós faj megjelenése a Rákos-patak felső vízrendszerében.

Az intézmény munkatársai 2022. augusztus 12-én a törpeharcsafogó varsák ellenőrzése során egy adult hím amurgébet azonosítottak a Kis-Rákos-patak torkolata feletti tóban.  Ezt követően a 2023. november 2-án végzett lehalászás alkalmával egy adult márványrákot találtak a fogásban.

A két inváziós faj észlelése jelentős kockázatot jelent, mivel számos lápi halfaj megőrzése szempontjából a központ vízterülete és a Szada határában található tórendszer is kiemelt jelentőséggel bír. Eredményeink alapján sajnos folyamatosan számolni kell az amurgéb és a márványrák megjelenésével azokban a vízrendszerekben, melyeket urbanizációs hatások érnek

– fogalmaztak a szakemberek.

Az amurgéb terjedését a Balatonban is észlelték, az első példányt 2018-ban fogták ki.

Kapcsolódó
Sok védett hal él a városi patakokban is
Halkutatók friss felmérése bizonyítja ismét, hogy a települések belvárosait átszelő patakok is tele vannak fokozottan védett és védett halakkal.
Olvasói sztorik