Mozaik

Színesre festik az eget a hőlégballonok Szegeden

Pixabay
Pixabay
A világ legjobb hőlégballon-pilótái találkoznak szeptemberben.

Szeptember 8. és 14. között Szegeden rendezik a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokságát, melyre 31 országból érkeznek a sportág legjobb pilótái.

A már lezárult nevezés adatai szerint a világbajnokságon 31 ország 120 csapata vesz részt, hozzájuk 12 fiesztapilóta csatlakozik, akik célja elsősorban a nézők szórakoztatása. Érkeznek egységek Ausztráliából, Kanadából, Japánból, Kínából, Indiából, Brazíliából, illetve az előző világbajnokság élvonalában végzett Egyesült Államokból, és először vesznek részt a megmérettetésen Kolumbia, Egyiptom, Izrael és Örményország pilótái.

A nézők már a szeptember 5-e és 7-e közötti edzésnapokon is láthatnak hőlégballonokat az égbolton. A futamokat pedig szeptember 8. és 14. között közvetlenül napfelkelte után és naplemente előtt rendezik.

Mivel a hőlégballonozás erősen időjárásfüggő sportág, ezért a versenyigazgató az aktuális szélviszonyok függvényében néhány órával a rajt előtt választja ki a teljesítendő feladatot a 21 lehetséges közül. Az aktuális rajt- és célhelyszínekről a közönség a közösségi médiából értesülhet, a világbajnokságok történetében először pedig – 10 perces késleltetéssel – a verseny honlapján az is nyomon követhető, éppen merre jár egy adott ballon. (MTI)

Kapcsolódó
Hőlégballonon adtak össze egy szegedi párt
1500 méteres magasságban kötött házasságot Krupiczer Kata és Csorba József.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik