Mozaik

Agancsot tisztítanak a Körösvölgyi Állatpark szarvasbikái

kmnp.hu / Urbancsok Éva
kmnp.hu / Urbancsok Éva
A dámszarvasok egy hónappal később tisztítják agancsukat, mint a gímszarvasok.

Látványosan tisztogatják agancsukat a dámszarvasok – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelye Szarvason, a nemzeti park székháza mellett található Körösvölgyi Állatpark. Évente több tízezren keresik fel az évszázados fákkal teli Anna-ligetben elterülő bemutató komplexumot. Az itt található Körösvölgyi Látogatóközpont állatparkja 2014 óta fogadja az ide érkező ökoturistákat, kirándulókat.

Augusztus második felében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Állatparkban a dámszarvas bikák is agancstisztításba kezdtek. Az állatparkban három különböző korú dámszarvas bika is él, akiknél már látványos az agancstisztítás folyamata.

kmnp.hu / Urbancsok Éva

Az állatok fején díszlő agancs mostanra teljesen kifejlődött és az azt tápláló, vérerekkel gazdagon átszőtt szőrös bőrre, a háncsra vagy barkára már nincsen szükségük. A dámszarvasok ilyenkor agancsukat fák törzsének, ágainak, egyéb tereptárgyaknak dörzsölik és mechanikai úton távolítják el, tisztítják le a viszkető barkától fejdíszüket.

A teljes folyamat akár néhány nap alatt lezajlik, de akár hosszabb időbe is beletelhet. Ezt követően válik teljesen láthatóvá és szabaddá a kifejlett agancs, mely októberre teljesen készen áll a dámszarvasok szaporodási időszakára, a barcogásra.

Kapcsolódó
Gyönyörű agancsot hullajtott a körösvölgyi gímszarvas
A 10 éves gímszarvas, ahogy vadon élő társai, minden év februárjában megszabadul agancsától, a két szár most együttesen 7 kilót nyomott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik