Mozaik

Íme a hazai vizekben fogott legnagyobb halak listája

bányai péter
bányai péter
Az abszolút rekorder egy 119,40 kilogrammos harcsa.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) 1966 óta regisztrálja és közli a bejelentett rekordhalakat. Szeptember 10-én közzétették a legújabb magyar abszolút rekordlistát.

Az elmúlt hetekben a Magyar Horgász szerkesztőbizottsága egy korábbi MOHOSZ elnökségi döntésnek megfelelően felülvizsgálta a megkérdőjelezhető abszolút rekordokat.

Az elbírálás új szempontjai szerint például nem vezetheti tovább olyan hal a listát, amiről a kifogója nem csatolt fényképet a bejelentőlap mellé.

Ilyen volt a korábbi rekord bagoly- és karikakeszeg, a kősüllő, a törpeharcsa, de a márna is. Más esetekben a megadott méretek hitelességével kapcsolatban merültek fel problémák, melyek nem feloldhatók. Az angolnánál, a compónál, a sügérnél, a süllőnél és a törpeharcsánál így a listán a súly szerinti sorrendben következő újrahitelesített rekord került elfogadásra

– közölték.

További döntéseket igényelt, hogy több esetben a képen látható hal faja nem egyezett a leírásban szereplővel. Az azonosítás a fajtabélyegek alapján most megtörtént, így kiderült, hogy például egy amur vezette évtizedek óta megdönthetetlenül a domolykó kategóriát, továbbá a korábbi legnagyobb ezüstkárász egy hibrid volt, a listavezető széles kárász pedig ezüstkárász.

Szintén kiderült, hogy az eddigi abszolút rekorder amur egy fekete amur – amely a saját kategóriájában is abszolút rekordnak számít – az első vörösszárnyú pedig leánykoncér.

A legnagyobb pisztrángról a bizottság egyértelműen megállapította, hogy szivárványos, ezért a listán mostantól helyet kapott a legnagyobb sebes pisztráng is

– írták.

A busa-, tok- és törpeharcsafajokra különösen jellemző a hibridizáció, ezért egyértelmű azonosítás hiányában ezek továbbra is gyűjtőkategóriákként szerepelnek a megújult magyar abszolút rekordlistán, azonban a bizottság fenntartja a jogot a későbbiekben újabb, faj szerinti rekordok elkülönítésére vagy bejelentésére.

Köztudott, hogy minden évben sok, a rekordlistán szereplő halaknál nagyobbakat is fognak, illetve a közösségi oldalakon közzéteszik azokat. Ezen a listán azonban csak a MOHOSZ és a MAHOR felületén hivatalosan bejelentett és nyilvántartott rekordokra támaszkodhatnak, itt viszont örömmel várják az új rekordok bejelentését, a már bevált elismerési rendszerrel is támogatva.

Kérjük a kedves bejelentőket, hogy a halak tömegét kilogrammban (két tizedesjegy pontosságig), a hosszukat az orrcsúcstól a farokúszó tövéig centiméterben adják meg. A halak kerületét a testük legvastagabb pontján szintén centiméterben kell megmérni. A fotók elkészítésénél törekedjünk arra, hogy esztétikus és a hal megbecsülését kifejező képek készüljenek, amelyeken a horgásznak is szerepelnie kell. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a rekord nem hitelesíthető

– fogalmaztak a közleményben.

Kiemelt képünkön Bányai Péter, aki 2024. június 11-én 119,4 kilogrammos, 256 centiméteres harcsát fogott a Széki-tavon, és ezzel új országos rekordot állított fel – Fotó: Bányai Péter

Kapcsolódó
Horogra akadt a kiskorpádi tó legnagyobb aranyszínű hala
Néhány dekagramm híján 20 kilót nyomott a koi ponty, mely tórekordot jelent.
Olvasói sztorik