Mozaik

Íme a Föld 6 legnagyobb virága

Ezek nem a hagyományos kerti virágok.

A virágokat formáik, színeik vagy illatuk miatt évezredek óta csodálja az emberiség. Milliónyi fajuk él a Földön, nagyon sokat kertekben ültetnek, gondoznak, de bőséggel vannak közöttük olyanok, melyek a természet lágy ölén élnek, így gazdagítva az élővilág sokszínűségét.

Az alábbiakban a világ hat legnagyobb virágjával ismerkedhetünk meg gyönyörű fotók kíséretében.

Óriás bűzvirág

Az óriás bűzvirág (Rafflesia arnoldii) Malajzia és Indonézia esőerdőiben őshonos. Kinyílt virága a rothadó húséhoz hasonló szagot áraszt.

Egyes vélemények szerint ritka és veszélyeztetett faj. Oka, hogy a helyiek gyűjtik, de ennek dacára a Vörös listán nem szerepel.

Galéria
wikimedia commons

A kifejlett, barnásvörös–téglavörös, fehéren mintázott virág átmérője egy méternél is nagyobb lehet. Az öt, a föld felszínéhez közel szétterülő szirom között kialakuló kehely 6–8 liter esővíz tárolására alkalmas, ezzel tömege nem ritkán 15 kg-nál is több lehet.

Titánbuzogány

A világ legnagyobb és legbüdösebb virága a titánbuzogány más néven óriás kontyvirág (Amorphophallus titanum). A buroklevéllel körülvett torzsavirágzat magassága több mint két méter. A föld alatti gumó tömege gyakran 50–75 kilogramm.

Galéria
wikimedia commons

A Szumátra szigetén honos, dögvirágnak is nevezett növény eddigi legnagyobb virága Indonéziában nyílt: 2 méter 90 centi volt. Általában tízévente egyszer virágzik, majd két-három nap múlva elhervad, összecsuklik.

Indiai üstököspálma/ernyőpálma

Az indiai üstököspálma/ernyőpálma (Corypha umbraculifera) Dél-Ázsiából származik. Őshazája ennél pontosabban nem állapítható meg, mert nagyon régóta ültetik. Különösen Dél-Indiában, Srí Lankán és Indonéziában terjedt el.

Galéria
wikimedia commons

Kicsi, fehér vagy sárgás virágainak milliói egyetlen hatalmas, 6-8 méter magas, dúsan elágazó virágzatban fejlődnek a növény csúcsán. Virágzata a legnagyobb a növényvilágban. Virágainak számát 10 millió körül becslik.

Életében csak egyszer, 50-80 éves kora között virágzik.

Neptunfű

A neptunfű (Posidonia oceanica) a Földközi-tengerben elterjedt növény, kivéve a keleti, Szíriától Egyiptomig terjedő partokat. Sziklás vagy homokos tengerfenéken körülbelül 40 méter mélységig él.

A vízalatti neptunfű-rétek nagysága változó, elérhetik a több száz hektárnyi kiterjedést is. A legnagyobb egybefüggő telepek hossza eléri a 16 kilométert is, tömegük a hatezer tonnát.

Galéria
wikimedia commons

A neptonfű fontos szerepet játszik a laza üledékek megkötésében, és számos állatfajnak biztosít élőhelyet. A neptunfű-mezők többsége átlagosan 100 ezer éves.

Andok királynője

Az Andok királynője (Puya raimondii) a bromélia legnagyobb faja, mely a bolíviai és perui Andokban honos általában 2400–4200 méter közötti magasságban, de néhány esetben a növények 4460 méter magasságban is megélnek.

A Kaliforniai Egyetem Botanikus Kertje szerint ez a növény akár 12 millió magot is képes kihordani, és több ezer virágot terem, de csak akkor, ha eléri a 80-100 éves kort. Virágzás után elpusztul, mint a legtöbb bromélia – bár a virágzás több évig is eltarthat.

Galéria
wikimedia commons

A virágzata általában 4-5 méter magas, de akár 8 méteres is lehet.

Amazonasi óriás-tündérrózsa

Az amazonasi óriás-tündérrózsa (Victoria amazonica) a tündérrózsafélék családjába tartozó növények között a legnagyobbra megnövő faj.

A vízfelszínen kiterülő levelei felhajló szélűek, természetes élőhelyén elérhetik akár a 2–3 méteres átmérőt, akár egy 35 kilós gyermeket is elbírnak. A víz alatti szára elérheti 7–8 méter hosszúságot.

Galéria
wikimedia commons

A mindössze két éjszakán át nyíló, 20-25 cm átmérőjű virág az első éjszaka hófehér és ananászillatot áraszt, a második éjjel pedig nyílás után rózsaszínű lesz.

Kapcsolódó
Természeti csoda a világ legkisebb szabadstrandja
Rejtett és nehezen megközelíthető.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik