Új magyarországi Guinness-rekordot állítottak fel május elsején Dunapatajon azzal, hogy egyszerre 2025 adag pacalpörköltet készített egy hatalmas, 1500 literes bográcsban – írja a BAON.
A rekordot hivatalosan is elismerte Gál Gábor, a Guinness World Record hazai regisztrátora. Az óriásbogrács, amely a főzéshez elengedhetetlen volt, Pestszentlőrincről érkezett külön szállítóeszközön, és már önmagában is látványosságnak számított.
Mi került a rekordbográcsba?
A pacalpörkölt elkészítése nemcsak méretében, hanem összetevőiben is impozáns volt. A hajnalban kezdődő főzéshez több száz liter víz, fél tonna abált pacal, 125 kilogramm vöröshagyma, kilókban mérhető fokhagyma, 60 kilogramm sertészsír, bőséges mennyiségű kalocsai fűszerpaprika és egy gondosan őrzött helyi fűszerkeverék került a bográcsba – mindez szigorú technológiai sorrendben.
A főzés során a pacalt folyamatosan keverni kellett, amit méretes evezőlapátokkal végeztek a szakemberek. A közel nyolcórás munka nemcsak kitartást, hanem komoly fizikai teljesítményt is megkövetelt.
A rendezvény egyben a közösségi médiában aktív „pacalemberek” országos találkozója is volt, amelyre az ország minden részéről, sőt a határokon túlról is érkeztek érdeklődők.
Pacal mint patajikum
Dusnoki Csaba Dunapataj polgármestere beszédében méltatta a rekord jelentőségét, és kiemelte a pacal Dunapatajon betöltött különleges szerepét. Mint elmondta, a helyi receptúra a 18. századra vezethető vissza, és generációkon keresztül öröklődött tovább. A polgármester szerint a pacal mára nemcsak helyi különlegesség, hanem egyfajta „patajikum”, egyes vélemények szerint akár hungarikum is lehetne.
A település pacalszeretete nem új keletű: 1956 májusában Gyimesi József és felesége, Mária vette át a helyi Pihenő Kisvendéglőt, amelytől kezdve a pacalpörkölt mindennap elérhető fogás lett Dunapatajon. Ezt az örökséget 1998-tól a Patajiak Köre pacalfőző versennyel éltette tovább, amely mára a Pataji Ősz rendezvénysorozat szerves része lett.
Elfogyott az utolsó falatig
A 2025 adag pacalpörkölt végül nemcsak elkészült, hanem délután két órára teljesen el is fogyott – ez is jól mutatja, milyen nagy volt az érdeklődés.
Ha pedig kultikus ételekről beszélünk, ebben a cikkben megtudhattuk a szegedi halászlé apró titkait, itt pedig az eredeti bajai halászlé titkáról született egy írás. De készült egy cikk a hajdúsági bográcsos ételek utánozhatatlan ízvilágáról is.