Otthon készült

A legszebb adventi koszorúk mézeskalácsból

A méz hosszú időn át pótolhatatlan édesítőszer volt, így megbecsülése a belőle készített tésztára is átterjedt. Ezért jelentőséget, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki.

Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Feljegyezték, hogy Püthagorasz nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek.

Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát

A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. A XVI-XVII. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt. Ezért is következtetnek egyesek tévesen arra, hogy maga a mézeskalács-készítés is nyugatról jött Magyarországra.

A magyar ősi méhész nemzet. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Egy 16. századi irat utal “mézes báb”-ra. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században. 1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata és talán a mai napig is Debrecen az egyik legjelentősebb központ, ahol évszázadok óta kiváló minőségben készítik.

Fotó: varázspor.blogspot.com
Fotó: varázspor.blogspot.com

A méz drágasága miatt, csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt

Az 1 200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel “mézesbábos” céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket készítettek rá, így kedvelt ajándékká vált. (forrás: wikipédia )

A mézeskalács összetevőit és készítésének lépéseit az alábbi videón tekinthetitek meg.

Díszítésének rejtelmeiről itt tudhattok meg többet.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány csodás mézeskalácsból készült adventi koszorút.

Galéria
Fotó:mézeskalács.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik