Otthon készült

Így készül a hagyományos cigány bodag

Régi időkben a szegénységben élő romák napi eledele volt.

A nógrádmegyeri Ráczné Regina asszony jól emlékszik gyerekkorára, amikor egy örök életre megtanulta a hagyományos cigány bodag készítését. Azt mondja, kemence híján kenyeret nem tudott sütni a szegény roma, így maradt a bodag, melyhez egy sparhelt elegendő volt, az pedig akadt szinte minden cigány portán.

bodag1

Regina ma is gyakran készít hagyományos cigány bodagot.

Zsírral megkenve is nagyon finom, de mi lecsóhoz, pörkölthöz és gulyáshoz is csak ezt esszük – említi a 35 éves, kétgyermekes fiatalasszony, aki megmutatja a bodag készítését.

Egy kiló liszthez egy csapott evőkanál sót, fél kávéskanálnyi szódabikarbónát ad, majd vizet önt hozzá és kézzel gyúrni kezdi. Vízből annyi kell, amennyit a liszt felvesz, ezt folyamatosan pótolja.

bodag2

A tésztát mintegy 10 perc gyúrás után kerek egésszé formálja, majd hat részre bontja. A gyúródeszkát liszttel hinti meg, és a hat részt egyenként 1,5-2 cm vastagra, lángos nagyságúra gyúrja, folyamatosan megszórva azokat kevés liszttel.

Nem kell pihentetni, mehet is a platnyira – mondja az asszony, s a sparhelt tetején kettesével süti készre a hagyományos cigány bodagot.

bodag4

A megsült tésztát – mint egy zsemlét – kettészeli, megkeni zsírral és kóstolunk. Egyszerű és finom.

De hogy csinál a városi emberfia bodagot, ha nincs sparheltje? Regina asszony búcsúzásként megnyugtat: gáztűzhelyen egy öntöttvas lapot a lángra helyezve vagy éppen a tűzhely sütőjében is elkészíthető.

Jó étvágyat hozzá!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik