Szent György napja világszerte nagy tiszteletnek örvend, a néphagyományban pedig széles skálát ölel fel. Érdekes ugyanakkor, hogy a gasztronómiában nincs olyan specialitása, mint például húsvétkor a sonkának, karácsonykor a beiglinek, a farsang időszakában a fánknak és a kocsonyának, vagy éppen Luca napján a molnárkalácsnak.
jószág kihajtása is Szent György napja körül történik – két jellegzetes finomság tartozott az elmaradhatatlan falatok közé.
melyek közül hazánk sem kivétel. A nyárson sült mangalica és ökör, a birkapörkölt, a szürkemarha-gulyás, a harcsapaprikás és a bivalypörkölt jellegzetes étel volt ezen a napon a pásztorok körében. A Hortobágyon ilyenkor – ahol aHortobágyi húsos palacsinta
Bármennyire is finom és hangzatos, eredendően mégsem a Hortobágyhoz köthető. A ma ismert változat receptjét ugyanis az 1958-as brüsszeli világkiállítás ihlette: puszta romantika palacsintatésztában, paprikás mártással.
Slambuc
Tradicionális pásztorétel, ahogy a Hortobágyon nevezik: öhön. Pirított szalonnából, lebbencstésztából és krumpliból készül bográcsban. A hortobágyi elnevezése egy ifjú bojtárhoz fűződik, akitől a gazdája egyszer megkérdezte: „Ízlik-e az ilyen ítel?” A bojtár tele szájjal így válaszolt: „Öhön!”
A gasztronómiában más országokban is megadják a módját Szent Györgyre emlékezve.
Ugyan nincs tipikusan Szent György napi étel az országban, a hagyományoknak megfelelően ilyenkor általában hagyományos angol ételeket fogyasztanak az emberek. Ilyen például a jól ismert fish&chips vagy a sült húsok krumplipürével, különböző zöldségekkel, illetve az almás pite.Saint Jordi
Spanyolországban Szent György napja az egyik legnépszerűbb fieszta, amit rózsával és egy speciális sütemény, a Szent Jordi sütésével ünnepelnek meg. A híres édesség a katalán zászló színeiben pompázik. A másik ünnepi csemege a csülökpörkölt csigával, amely igazi katalán klasszikus.
Kurban
Bulgáriában a szabadban fogyasztják a hagyományos Szent György napi ünnepi ételt a kurbánt – mely az első újszülött bárányból főzött húsos, sűrű leves –, a pogácsát és más hagyományos ételeket. Erre a napra sütött kenyér is kerül az asztalra.
Bulgáriában a sült bárány is Szent György napi étel. A bárányt egyben sütik meg, egyes helyeken belsőségekkel és rizzsel megtöltve, és egy zöld ággal díszítve elviszik megszentelni a templomba.
Kiemelt kép: MTI