Otthon készült

Kevés lesz idén a repceméz

Számos méhészetben nulla kilogramm repcemézre számítanak.

Kevés repcemézre számítanak idén a méhészek, mert a márciusi hideg időjárás miatt megkésett a generációváltás a méheknél – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének szaktanácsadója az MTI-vel.

Molnár Ferenc elmondta:

a hideg március után hirtelen nyáriasra fordult melegben hamar virágzásnak indultak a gyümölcsfák, a méhek fejlődésének üteme azonban nem ilyen gyors. A repce már virágzik, a méhek viszont még nincsenek megfelelő állapotban, nem elég népesek.

Ideális körülmények mellett repcevirágzásra már ötvenezres egyedlétszámmal rendelkeznek a jobb családok, ezzel szemben most április közepén, a márciusi vegetálás miatt  – amikor már majdnem teljesen megnyílt repcetáblák is vannak – ennek fele, azaz mintegy 25 ezer az egyedlétszám.

Fotó: Kótsch Petra

A szakember megjegyezte:

bár virágzik a repce, de amit gyűjtenek a méhek, fel is élik az utódok kineveléséhez. A pete lerakásától számított huszonegy nap alatt kelnek ki a dolgozó méhek, és ugyanennyi idő alatt válnak gyűjtőméhhé.

A szaktanácsadó szólt arról is, hogy a teleléssel nem volt gond idén és bár országos összesítés még nem készült,  Jász-Nagykun-Szolnok megyében a betelelt méhállomány mindössze tíz százaléka pusztult el. Molnár Ferenc elmondta:

számos méhészetben nulla kilogramm repcemézre számítanak, a többszáz méhcsaláddal rendelkezőknek lehet repceméze.

Az akácvirágzás május 10-e körül várható, plusz-mínusz öt nap, addigra a remények szerint megerősödnek a méhek. Azért is bíznak ebben, mert az akácméztermés határozza meg a méhészetek éves bevételét.

Fotó: Wikimedia Commons

A fentiek hatással lesznek a mézárakra is, a felvásárlási árak majd az első repceméz pergetése után derülnek ki

– közölte Molnár Ferenc.

Tavaly a repcemézkilónkénti induló felvásárlási ára 750 forint volt, a vegyes- és napraforgómézé 600 forint, míg az akácmézé 1250 forint.

Kiemelt kép: MTI/Bugány János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik