Otthon készült

Így készül a knédli, a csehek és szlovákok szilárd söre

Tésztája alig különbözik a kenyérétől, de ez nem sütőben, hanem gőzön készül.

Csehországban és Szlovákiában étteremben falatozva a kiváló sörök mellett kihagyhatatlan a két nép nevezetes körete, a knédli, melyet szaftos és sült húsok mellé, pecsenyékhez, pörköltekhez kínálnak, de magában mártással vagy töltelékkel is finom.

Fotó: Wikimedia Commons

Egy klasszikus régi mondás szerint a csehek és a szlovákok két ételfajtát ismernek: a sörhöz és a sörrel készített ínyencségeket. Amennyiben pedig folyékony kenyerük a sör, mellőle nem hiányozhat a kelt és gőzölt tészta, a knédli, a mondáshoz igazodva a szilárd halmazállapotú sör. A knédli tésztája egyébként alig különbözik a kenyértésztától: lágyságát az adja, hogy gőzben készül, így lesz kéreg nélküli, levegős és könnyed.

Ha Felvidék, akkor sztrapacska! Bryndzové halusky, a szlovákok nemzeti eledele
Már az 1870-ben megjelent első szlovák-nyelvű szakácskönyv nemzeti eledelüknek nevezte a haluskát.

A knédli ritka vendége a magyar asztaloknak, bár áruházláncok polcain találkozhatunk konyhakész knédlivel. Mégis, csak finomabb, ha magunk készítgük el, ezért megmutatjuk a finomság receptjét az Új Szó nyomán.

Knédli készítése házilag

Hozzávalók

60 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 dkg porcukor, olaj a kenéshez.

Elkészítése

A langyos tejben elkeverjük a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi tejet, a tojássárgáját, a lisztet és a lágy vajat. Elektromos mixerrel, dagasztókarral jól kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd 2-3 részre osztjuk, attól függően, mekkora lesz a felület, amin gőzölni tudunk.

Lazán szendvicskenyér formát gyúrunk belőle, letakarjuk és további 20-30 percig kelni hagyjuk. (A tésztát kenyérsütő gépben is bedagaszthatjuk, akkor először mindig a folyadékot adagoljuk, teljes mennyiségben.) Amíg kel a tészta, egy nagy lábasban feltesszük forrni a vizet. Amikor a knédli megkelt és a víz felforrt, a lábasra illesztjük a párolóedényt úgy, hogy ne lógjon bele a vízbe, legyen helye a gőznek. Az edény alját vékonyan beolajozzuk, így a tészta biztosan nem ragad oda. A knédli tetejét is megkenhetjük leheletvékonyan.

Fotó: Wikimedia Commons

A formázott tésztátt óvatosan helyezzük rá a párolóra. Vigyázzunk, mert a tészta másfél-kétszeresére is megnő a gőzölés alatt, így hagyjunk elegendő helyet, ha egyszerre több darabot gőzölünk. A forróvizes lábast fedjük le egy másik lábassal, és kb. 1012 percig gőzöljük a tésztát. Ha ügyesek vagyunk, félidőben óvatosan megfordíthatjuk a knédlit, így biztosan minden oldalról egyenletesen átgőzölődik. Tűpróbával ellenőrizhetjük – ha nem ragad a tűre a tészta, akkor már jó. Nagyon éles késsel vagy cérnával szeleteljük. A knédli formája lehet kerek cipó, akár gombóc is. Minél kisebb a tészta tömege, annál rövidebb ideig tart a gőzölés.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik