Ha a sztrapacskára emlékeztetne valakit az étel, ne lepődjön meg, igen, van közük egymáshoz, ahogy a legtöbb, hasonló alapanyagokból készülő falusi parasztételnek. Ugyanakkor a szlovák sztrapacskához ők mindig savanyú káposztát tesznek, és nem szabad összetéveszteni a juhtúrós haluskájukkal, mert arra különösen érzékenyek, tudtuk meg egy autentikus helyi étteremben.
Álljon itt most egy családi recept, ahogy nagyanyám készítette mindig nagyapámnak a kedvenc ételét, a nyögőt, szabolcsiasan mondva: csírás galuskát.
Nyögő, ahogy a nagyi készíti
Hozzávalók
1kg krumpli (burgonya), 3 nagy fej vöröshagyma, liszt – amennyit felvesz, szalonna vagy disznózsír, só, pirospaprika
Elkészítése
Először a lisztes fajta ókrumplit reszeljük le a reszelő legkisebb fokán! még nyersen. Újkrumpli nem jó ehhez az ételhez, azt használjuk fel másra.
A reszelés kicsit hosszadalmas és macerás, de attól lesz ez az étel az igazi, az adja meg a sava-borsát, ne sajnáljuk rá az időt!
A lereszelt krumplit sózzuk be, majd adjunk hozzá annyi lisztet (lehetőleg finomlisztet), amennyit épp felvesz, és galuskasűrűségű lesz a massza. Nem kell hozzá sok, különben elveszíti jellegzetes ízét. Aki akar, tehet bele zúzott fokhagymát, de nem szükséges.
Ezután szaggassuk forró, sós vízbe, hagyományosan egy fa vágódeszkán, éles késsel. A kést mártogassuk majd közben olvasztott zsírba vagy olajba, de minimum a főzővízbe, különben nem fog sikerülni az akciónk. Persze a galuskaszaggató is megteszi, de akkor nagyobb fajta kell belőle, a csírás galuska nem lehet olyan apró, mint a normál galuska.
Amíg az étel fő, elkészíthetjük az alapot, a zaftot, amibe aztán beleforgatjuk a megfőtt nyögőt.
Olvasszuk ki a szalonna zsírját, vagy melegítsük fel a sima disznózsírt. Elvetemültebbek készíthetik olajjal is, de semmiképp ne olívaolajjal, hanem valamilyen semleges ízűvel.
A forró zsiradékon jól megdinszteljük-megpirítjuk a laskára vágott hagymát, teszünk hozzá bőségesen pirospaprikát, ízlés szerint sót.
Közben meg is főtt a fazékban a nyögő, szűrjük le a ragadós galuskát, és forgassuk át jól a paprikás-hagymás zaftban. De az is megteszi, ha a tányérra szedett nyögő tetejére teszünk belőle pár kanálnyit, kinek-kinek az ízlése szerint.
Jó étvágyat hozzá!
Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina