Gyerekkorunk illata a konyhából, ahogy sül a pite, semmihez sem fogható. Almás, meggyes, cseresznyés vagy mákos, mindtől összefutott a nyál a szánkban.
A meggyes pite hozzávalói
5 evőkanál cukor, 25 dkg zsír, 2 tojásnak a sárgája + 1 tojás a tészta megkenéséhez, fél doboz tejföl, csipet só, 1 kávéskanál sütőpor, annyi liszt, amennyit felvesz (kb fél kg)
A töltelékhez: meggy vagy meggybefőtt – ízlés szerint, de úgy a jó, ha van bőven töltelék, úgyhogy 700 g ajánlott, 1 evőkanál zsemlemorzsa, cukor és fahéj ízlés szerint
Elkészítése
Jól nyújtható tésztát gyúrunk, majd félbe vesszük. A meggyet kimagozzuk, lecsöpögtetjük. A tepsit vajjal vagy zsírral kikenjük, meghintjük liszttel. Erre tesszük az egyik kinyújtott tésztát, amit megszórunk zsemlemorzsával. Erre jön a meggy, amit megszórunk fahéjas cukorral. Erre tesszük rá a másik fél, kinyújtott tésztát.
A tésztát villával jól megböködjük, majd megkenjük a tetejét tojással. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Kiemelt kép: Simonné Pammer Lívia – Simone gasztroságai