Nagymamáink titka: az utánozhatatlan meggyes pite receptje

A hozzávalók egyik fontos része a sok-sok szeretet.
Kapcsolódó cikkek

Gyerekkorunk illata a konyhából, ahogy sül a pite, semmihez sem fogható. Almás, meggyes, cseresznyés vagy mákos, mindtől összefutott a nyál a szánkban.

A nagymamák tudták, mi kell az igazán jó pitéhez, és most már mi is tudjuk a titkot: omlós, zsírral készült tészta, sok-sok meggy és még több szeretet.

A meggyes pite hozzávalói

5 evőkanál cukor, 25 dkg zsír, 2 tojásnak a sárgája + 1 tojás a tészta megkenéséhez, fél doboz tejföl, csipet só, 1 kávéskanál sütőpor, annyi liszt, amennyit felvesz (kb fél kg)

A töltelékhez: meggy vagy meggybefőtt – ízlés szerint, de úgy a jó, ha van bőven töltelék, úgyhogy 700 g ajánlott, 1 evőkanál zsemlemorzsa, cukor és fahéj ízlés szerint

Elkészítése

Jól nyújtható tésztát gyúrunk, majd félbe vesszük. A meggyet kimagozzuk, lecsöpögtetjük. A tepsit vajjal vagy zsírral kikenjük, meghintjük liszttel. Erre tesszük az egyik kinyújtott tésztát, amit megszórunk zsemlemorzsával. Erre jön a meggy, amit megszórunk fahéjas cukorral. Erre tesszük rá a másik fél, kinyújtott tésztát.

A tésztát villával jól megböködjük, majd megkenjük a tetejét tojással. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Kiemelt kép: Simonné Pammer Lívia – Simone gasztroságai

Nincsen párja a zalai dödöllének
Felejtsük el a gnoccit, váltsunk dödöllére.