Ellenállhatatlan húsvéti ínyencség a svájci répatorta

Az ünnepi menü könnyed megkoronázása lehet ez a desszert.
Kapcsolódó cikkek

Ez a klasszikus svájci édesség meghódította a világot, ami nem is csoda, annyira könnyed, ugyanakkor ínycsiklandóan finom édesség.

A zsenge sárgarépából és a ropogós mogyoróból készült süteményt a könnyű vajas krém teszi teljessé mintegy záróakkordként.

A répa ráadásul nemcsak finom, de nagyon egészséges is, kiváló a szemnek többek között.

Hozzávalók

7 db nagy tojás/50 ml víz
40 dkg reszelt sárgarépa
40 dkg darált törökmogyoró
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
20 dkg méz

Elkészítés

Válasszuk szét a tojások sárgáját és a fehérjét, majd a fehérjét verjük fel keményre pici sóval. A sárgájához adjunk egy kevés vizet, majd így keverjük ki jól a mézzel, a darált mogyoróval, a reszelt sárgarépával, és a sütőporral elkevert liszttel. Végül finoman keverjük hozzá a felvert tojáshabot is.

Öntsük kibélelt vagy vajazott-lisztezett tortaformába a masszát, és 200°C -on süssük 45 percig. A mázhoz a porcukrot keverjük ki a vízzel vagy egy citrom levével, és vonjuk be vele a tortát.

Extra tipp

Ínyencek készítsenek hozzá egy leheletnyi édes vaníliakrémet! Amint kihűlt az édesség, bevonhatjuk vele, kis marcipánrépákkal díszítve pedig igazi különlegesség lesz a húsvéti asztalon!

Vaníliakrém

20 dkg vaj
150 ml habtejszín
45 dkg porcukor
2 teáskanál vaníliakivonat vagy egy db friss vanília
1 csipet só

A szobahőmérsékletű puha vajat verjük habosra, majd adjuk hozzá apránként a porcukrot, amivel tovább keverjük-verjük. Figyeljünk, hogy jó krémes maradjon a massza. Ha szép homogén a krémünk, adjuk hozzá a vaníliaaromát/kivonatot vagy a vaníliarúd kikapart belsejét és a sót.

A krémet oszlassuk el esztétikusan a torta tetején, akár tortakinyomóból is adagolhatjuk.

Kiemelt kép: chefkoch.de

Gyula bakancslistás vendégvárója a Százéves Cukrászda
Mennyei finomságok és pazar miliő jellemzi ezt a helyet.