Otthon készült

Lekörözte Közép-Európát a magyar kézműves parenyica

A rangos csehországi sajtfesztiválon nagyszerű magyar sikerek születtek.

A csehországi Mikulov festői szépségű kisváros, amely az elmúlt hat évben arról vált ismertté, hogy itt rendezik a kézműves sajtok csehországi fesztiválját. Az idei – szeptember 14-15-i – hetedik fesztiválra már nem csak a hagyományosan jelen levő cseh és szlovák készítők kaptak meghívást, hanem lengyel és magyar résztvevőkkel is bővült a versennyel egybekötött program, írta az orszagsajtja.hu.

Bodrogkeresztúron készül el az ország legnagyobb sajtja
Hatalmas méretű, kétemberes sajt lesz.

A 2013-ban bemutatkozott kétnapos sajtfesztivál látogatottságában ezúttal felülmúlta az összes korábbit. A szervezők becslése szerint már a szombati nyitónapon megközelítőleg 6 -7 ezer ember látogatta meg a 28 sajtkészítő kiállító standjait, s legalább ennyien lehettek a vasárnapi sajtpiacon is Közép-Európa egyik legrangosabb sajtos eseményén.

A Magyar Sajtkészítők Egyesületének négy tagja – a Magyardombegyházi Szövetkezet, a Maszlik Családi Gazdaság (Szente), a Paraszt Sajt (Dunaharaszti) és a Tebike Kft. (Győr) – teljes kínálattal vonult fel, rajtuk kívül még mintegy tíz magyar sajtkészítő, illetve zsűritag képviselte a magyar sajtdiplomáciát.

A magyarországi sajtokat a nagyközönség és a szakmai zsűri is nagyra értékelte, hiszen három kategóriában magyar kiállító szerezte meg az első helyet.

A szláv specialitásnak tartott parenyica kategóriában nagy meglepetésre a szentei Maszlik Családi Gazdaság lett az első. A nemzetközi zsűri ugyanígy a legjobbnak ítélte a félkemény és kemény tehéntej sajtok kategóriában Ficsor Árpád dunaharaszti Paraszt Sajtját, valamint a félkemény és kemény kecsketej sajtok kategóriában az izsáki Alföldi Garabonciás Kft. félkemény füstölt kecskesajtját.

Hat nagydíjat is kiosztottak, ebből kettő Magyarországra került. Az egyiket Ficsor Árpád, a másikat Maszlik Zoltán kapta.

Kiemelt kép: Facebook/Maszlik Családi Gazdaság

Jelenleg ez a világ legfinomabb sajtja
A Fanaust ízvilága selymesen lágy, sós és édeskés is egyben.
Olvasói sztorik