Elég hozzá valami finom házi pogácsát sütni (például zsivány módra), és már kész is egy kiadós és különleges, sokízű vidéki egytálétel. Sokszor elsütöm, helyesebben megfőzöm ezt a pikáns és laktató tejfölös levest, ha tudom, hogy olyan vendég érkezik hozzám, akik nem Zalából való, és hírét sem ismeri a göcseji vargányalevesnek. Az ország más vidékein ugyanis nem igazán ismerik ezt a savanykás ízvilágú, szárított gombából készült levest.
Ráadásul, ha valaki glutén- vagy laktózérzékeny, növényi tejföllel és rizslissztel is könnyedén elkészíthető, karakter jó íze pedig ugyanolyan marad. Diétásabb verzióban a galuska is kihagyható belőle.
Ami viszont elengedhetetlenül kell hozzá, az a jó minőségű szárított vargánya – egy kisebb maroknyi. Nekem szerencsém van, és ha jó a gombatermés, a családban helyben elkészítik, de boltokban is kapható.
Hozzávalók – 6 adagra
A leveshez:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 3-4 db burgonya
- csipetnyi bors
- 1 maroknyi szárított vargánya
- só – ízlés szerint
- 1 babérlevél
Végül ízlés szerint pár csepp ecet / vagy citromlé
A habaráshoz:
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál búzaliszt / rizsliszt
A galuskához:
- 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
- 2 evőkanál búzaliszt / rizsliszt + egy teáskanál gluténmentes rozsliszt-keményítő
- ízlés szerint só
A szárított vargányát csapvíz alatt, szűrőben átmosom, főzés előtt pedig egy órával beáztatom.
A vöröshagymát apróra felkockázom, olajon megpirítom. A meghámozott burgonyát kockákra vágom, hozzáadom a piruló hagymához. Hozzáteszem a beáztatott vargányát. Felöntöm az egészet annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítem babérlevéllel, frissen őrölt borssal és kóstolás után pedig sóval, majd apróra beleaprítom a fokhagymával.
Mikor 2/3 részig megfőtt a burgonya, elkészítem a habarást. Míg összeforr a habarással, megcsinálom a galuskát. Felütöm hozzá a tojást egy tányérba, annyi lisztet teszek bele, hogy sűrű tésztát kapjak. Sóval ízesítem. Kiskanállal, már habarás után, beleszaggatom a levesbe.
Végül pár csepp ecettel vagy citromlével ízesíthetem pikánsra. Ha még “dobni” szeretnénk rajta, a legvégén egy leheletnyi tökmagolajat is cseppentek a tetejére.
Címlapfotó: Pais-H. Szilvia