Ez a recept biztosan elnyeri a tetszésed, ha szereted a sütőtököt, és szívesen kísérletezel az őszi finomsággal. A receptben az arányok a fontosak, de egy családnak biztosan elegendő a megadott mennyiség egy, kivételesen kávé nélkül készített mennyei kapucsínóhoz. Ha pedig megszeretik, akár a karácsonyi menü ünnepi előétele is lehet aranyló színével, különleges ízével.
Hozzávalók
- 1 vöröshagyma
- kevés vaj
- ½ Hokkaido tök
- 1 szál halványító zeller
- 1 lisztesen szétfövő burgonya
- 1 sárgarépa
- 1 babérlevél
- kevés frissen reszelt gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 bionarancs héja és leve
- 1 kis csilipaprika
- só, bors
- kb. ¼ l tej
- tökmag vagy Amarettini (mandulás keksz) ízlés szerint
Elkészítése
- A felkockázott hagymát pároljuk üvegesre kevés vajon, a tököt héjával együtt, a krumplit pedig meghámozva kockázzuk fel, ahogy a sárgarépát is. A zellerszálat szeleteljük fel, majd az előkészített zöldségeket adjuk a hagymához, öntsük fel vízzel, hogy ellepje, majd forraljuk fel, tegyük bele a babérlevelet, és főzzük lassú tűzön mintegy 20 percen át.
- Időközben hámozzuk meg a gyömbért és a fokhagymát, reszeljük le, és adjuk őket a leveshez, a fokhagymával bánjunk csínján, inkább kevesebbet, mint többet tegyünk bele.
- Reszeljük le a narancs héját, aprítsuk fel a csilipaprikát (elhagyható), majd adjuk a leveshez, és forraljuk át még egyszer az egészet.
- Ha a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítsük az egészet, adjuk hozzá a narancslevet, és ízesítsük sóval, borssal, ha van otthon, tehetünk bele egy kevés szójaszószt is.
- Melegítsük fel a tejet, majd habosítsuk fel, ha nincs erre való speciális eszközünk, elektromos vagy kézi habverő is megteszi.
- A tökmagot pirítsuk meg olaj nélkül egy serpenyőben, de amarettinit (mandulás keksz) is morzsolhatunk tálaláskor a kapucsínóként szervírozott levesünk tetejére.
Tálalás
A levest töltsük nagy kapucsínós csészékbe, kanalazzuk, töltsük a tetejére a tejhabot, majd díszítsük a felaprított tökmaggal vagy a mandulás kekszmorzsával, mintha fahéjjal szórnánk meg az italunkat.
Jó étvágyat a rendhagyó finomsághoz!
Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay