Otthon készült

Norvégiában megépült a világ legnagyobb mézeskalácsvárosa

A norvégiai Bergen városában áll a világ legnagyobb mézeskalácsvárosa, ezzel is fokozva a hangulatot a karácsonyra, írja a Lonely Planet.

A tradíció még 1991-re nyúlik vissza, a településen azóta minden évben megépítik a turisztikai látványosságot jelentő miniatűr várost. A Pepperkakebyen névre keresztelt kiállításon házakat, vonatokat, de körhintát és óriáskereket is megformálnak mézeskalácsból. 

Fotó: Marit Hommedal / NTB Scanpix / AFP / Europress

Az érdeklődőket idén is több mint kétezer mézeskalácsból készült alkotás várja, amiket főként norvég iskolások és óvodások készítettek el a hagyománynak megfelelően.

A szervezők szerint ez a valaha volt legnagyobb mézeskalácsváros, amit felépítették, ugyanakkor több más norvég település is versenybe szállt ezért a címért. Stavangerben például minden évben több mint kétszáz mézeskalácsépületet állítanak ki, de most az egész közösség összefogott, hogy végre megelőzzék a nagy rivális Bergent.

Fotó: Marit Hommedal / NTB Scanpix / AFP / Europress

Ahogy Magyarországon, úgy Skandináviában is szorosan kapcsolódik a karácsonyi ünnepkörhöz a mézeskalács. Legtöbbször a családok elfogyasztják a finomságot, de sok otthonban díszítésre is használják azokat.

A kiállítás december 31-ig tekinthető meg Bergenben, és a belépőjegyekből származó összes bevételt jótékonysági célokra ajánlják fel.

Mézeskalácsból formázták meg a polgármestert Geresdlakon
Három héten keresztül dolgoztak, hogy felállítsák Geresdlak kicsinyített mását.

Kiemelt kép: Marit Hommedal / NTB Scanpix / AFP / Europress

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik