Otthon készült

Házilag és cukor nélkül: földimogyorókrém a karácsonyi asztalra

Ha mogyoróvaj, akkor legtöbben a Nutellára gondolnak, holott nagyobb hipermarketekben már régóta kapható az amerikaiak nagy kedvence, a sós ízű mogyorókrém is.

A mogyorót már a XV. században használták ételek ízesítésére

Főleg húsokra reszelték, vagy krémes szószokba szórták. Egy fizikus 1890 táján arra bátorította egy élelmiszer forgalmazó cég tulajdonosát, hogy kezdjen el őrölt mogyoróból készült krémet gyártani, ugyanis gazdag tápértékének  és proteintartalmának köszönhetően  a szegények húshiányos táplálkozását egészítette volna ki. A gyártást a világhírű W. K. Kellog kezdte el az 1800-as évek végén Michiganben , ők azonban a pehelygyártásra váltottak. Csak 1922-ben kezdődött el a krémes, ízletes finomság gyártása. Amerikában egyszerűen kenyérre kenve, lekvárral fogyasztják. Íze enyhén sós.

De nem csak az amerikaiak nagy kedvence lett, Hollandia mellett Törökországban, Angliában, Kanadában is tömegesen hódolnak a földimogyoróból készített krémnek.

Hogyan lehet csoki nélkül is finom?

Elképzelni sem tudtam mindaddig, amíg egy ismerős egy vendégség alkalmával meg nem kóstoltatta. Azóta rákaptunk az ízére, negyed óra alatt kész, és hűtőben akár több hétig is eláll. Pirítósra kenve felér egy kiadós reggelivel, elég pár kiskanálnyi a kenyér tetejére, annyira laktató. Ha marad belőle, akkor főzéshez is remek ízesítő: wokban – sült zöldségekhez, sült csirkéhez, szójaszósz mellé, de olívaolajjal, zúzott fokhagymával és szójaszósszal megbolondítva remek öntet készíthető belőle, például zöldséges tésztára. Egyszóval kalandra fel!

Hozzávalók kis befőttes üvegnyi mogyoróvajhoz

  • 20 dkg földimogyoró (sótlan)
  • 2 evőkanál olívaolaj (vagy mogyoróolaj)
  • 1 teáskanál Himalája só (ez a mennyiség csak irányadó, sózzuk ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál méz, de el is hagyható

Elő a turmixgéppel! Vegyünk elő a zacskóból a sótlan pirított földimogyorót, szórjuk bele a turmixba, csapjunk hozzá egy kis sót és egy kiskanálnyi mézet, aztán indulhat is a darálás. Legalább 5-10 perc munka, mire krémes állagú lesz, de megéri a fáradságot! Állaga akkor jó, ha a mogyorókrém kenhető, mégis inkább kemény, mint lágy. Kis befőttes üvegbe töltve hűtőben tároljuk.

Címklapfotó: Pais-H Szilvi

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik